Stoom
En toen mocht burgemeester Wouter Kolff weer de aftrap geven voor Dordt in Stoom 2022. En daar was hij zichtbaar mee in z’n nopjes. ,,Dordrecht kon weer genieten van de spectaculaire parade van boten en schepen’’, liet hij weten en hij stuurde trots deze foto’s rond. Het grote stoom-evenement in Dordrecht werd voor de negentiende keer gehouden en bracht tegen de 250.000 mensen op de been.

Catchy 2
Wereldbedrijf Allseas heeft een tweede plasticvanger – de Catchy 2 – geïnstalleerd onder de Erasmusbrug in Rotterdam. Het verzamelt plastic en ander vuil, zowel drijvend op als onder water, uit de Nieuwe Maas voordat het naar de Noordzee stroomt. Catchy 2 werkt op getij en stroming.
,,Wij werken elke dag op zee en willen een bijdrage leveren aan het tegengaan van vervuiling. Daarom ontwikkelen wij systemen die ervoor zorgen dat zwerfafval in rivieren wordt opgevangen voordat het in zee terechtkomt’’, aldus Edward Heerema, president en ceo van Allseas tijdens de ingebruikname.
De eerste Catchy is in gebruik genomen in de Vijfsluizerhaven in Schiedam en heeft in een jaar tijd 462 kilo zwerfafval uit de Nieuwe Maas opgevangen. Catchy pakte zowel macro- en microplastic, zowel van het oppervlaktewater als een meter onder water. Deze eerste proef deed Allseas in opdracht van Rijkswaterstaat.

——

Pas nou op!
Zwemmers in vooral de Waal en Rijn orden dit jaar extra gewaarschuwd door de Nederlandse Reddingsmaatschappij om daar vooral niet te zwemmen. Lage waterstanden zorgen voor extra gevaar: mensen willen verder de rivier in gaan en schepen varen dichter op elkaar. Zwemmen mag hier niet, maar het gebeurt toch.

——

400 miljoen
Zoveel investeert Gesellschaft für Oeltransporte (GEFO), de tankrederij uit Hamburg in Duitsland, in de uitbreiding en vergroening van zijn binnen- en zeevaartvloot. De komende jaren bouwt de rederij 26 nieuwe schepen en koopt 13 jonge schepen.

Tekort ligplekken
Onderzoeksbureau Panteia gaat op verzoek van provincie Zeeland het tekort aan ligplaatsen voor binnenvaart in kaart brengen. Het speelt zich vooral af bij de Kreekrak- en Volkeraksluizen, de Sloe- en Vlissingse binnenhaven. Er wordt al jaren gewezen op het tekort. Dat komt mede doordat de schepen groter worden en nu de plek innemen van twee kleinere schepen. Ook verdwenen er ligplaatsen in de Vlissingse binnenhaven. Nog deze maand worden de uitkomsten verwacht.

——

Opgewaardeerd…
Met tien dollar wordt de laagste schaal in de internationale scheepvaart opgewaardeerd tot 658 dollar per maand ofwel zo’n 624 euro. Daarvoor moet je 48 uur in de week werken. De zeevaart is de enige sector die een internationaal minimumloon kent.