Ongeveer drie jaar geleden werd in de Limburgse gemeente Maasgouw het samenwerkingsinitiatief Maasgouw Maritiem gestart. De drie initiatiefnemers hebben maar één doel: jongeren in een zo vroeg mogelijk stadium interesseren en enthousiasmeren voor techniek, en dan in het bijzonder voor scheepvaarttechniek. De eerste successen zijn geboekt en er zijn ideeën te over om nieuw en meer personeel te werven.

• Vossen Communicatie

Marcel van Dijk, directeur van Vissers en Van Dijk: ,,Het was tijdens een netwerkbijeenkomst van Keyport dat wij – Vissers en Van Dijk, Tinnemans Floating Solutions en Linssen Yachts – samen met gemeente Maasgouw de handen in elkaar hebben geslagen en een plan hebben gesmeed om meer en beter passend personeel te vinden. Net zoals andere bedrijven in de techniek worden wij dagelijks geconfronteerd met een teruglopend aanbod aan technisch geschoold personeel. Door al op basisscholen de eerste zaadjes te planten voor de veelzijdigheid van de scheepvaarttechniek, hopen wij op termijn meer jeugd en jongeren naar onze bedrijven te trekken.,,

Mooi om te zien dat kinderen ‘aan’ gaan op maritieme techniek en heel enthousiast zijn

Enthousiaste basisschoolleerlingen
Maasgouw Maritiem heeft in zijn eerste jaren mooie successen geboekt samen met onderwijscentrum Spark Tech Lab in Weert. Spark Tech Lab is een techniekatelier dat leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs kennis wil laten maken met technische bedrijven uit de regio. Maasgouw Maritiem heeft samen met Spark Tech Lab een project voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de regio ontwikkeld, dat draait om de scheepvaart. Daarbij gaan de aangesloten bedrijven naar de basisscholen toe en geven daar presentaties over het werken in de scheepvaarttechniek. Vervolgens komen de leerlingen een middag naar Maasbracht voor een bezoek op locatie. Met alle informatie die de kinderen hebben vergaard, gaan ze aan de slag met een opdracht van Spark Tech Lab: organiseer een festival op het water.

Festival op het water
Spark Tech Lab heeft een aantal kale pontons ontwikkeld, die de leerlingen van de basisscholen in een bepaald thema mogen transformeren. Sommige scholen maken er een winterthema van, weer andere een Disneythema. Alles kan en alles mag. Per klas worden zo’n vijf of zes kale pontons omgebouwd tot themaparkjes. Het is mooi om te zien hoe leerlingen hun eigen kunnen leren ontdekken en laten zien dat ze creatief zijn, technische begaafd zijn of juist in zo’n groepje de leiding nemen om het beste resultaat te bereiken.
Aan het einde van het project presenteren de kinderen de door hen gemaakte themapontons en hun bevindingen en wordt er veel aandacht besteed aan de praktische kant van het ontwerp: hoe komt het ponton vooruit, hoe leg je aan, kan hij onder een brug door, et cetera. Op deze manier wordt er interesse gekweekt voor het vakgebied. De kinderen zijn enthousaiast.


Leerlingen van de basisschool maken kennis met de sector tijdens het Festival op het water.

Maritieme opleiding
Marcel van Dijk: ,,Wij doen natuurlijk veel meer dan alleen projecten op basisscholen. Zo presenteren wij ons bijvoorbeeld ook geregeld op de diverse opleidingsbeurzen en jobmarkten bij middelbare scholen in de regio. Recent hebben wij iets geweldigs bereikt: samen met onderwijsinstelling VISTA College hebben we een maritieme mbo-opleiding opgezet. Wij hebben aangegeven welke modules wij graag zouden zien in die specifieke opleiding en VISTA heeft de opleiding ingericht. Je moet daarbij als bedrijf oppassen dat je geen schooltaken gaat overnemen. Je kunt namelijk snel een hoekje van je werkplaats inrichten om proefjes te doen en opdrachtjes uit te voeren. Maar daarvan hebben wij bewust gezegd dat we dat bij de school willen houden. Wij geven aan wat we willen en de school in kwestie richt dat in. Ieder zijn vak. Met ingang van het volgende schooljaar kunnen jongeren bij het VISTA College starten met de opleiding Technicus Engineering Maritiem (niveau 4).’’

Stageplaatsen
,,Onze bedrijven werken veel met stagiairs die vervolgens vaak na afronding van hun studie bij ons in dienst komen. Zo leiden wij onze eigen vakmensen op. Door de diversiteit van de verschillende bedrijven binnen Maasgouw Maritiem zijn de mogelijke stages ook heel divers. Zijn er scholen die op zoek zijn naar technische stageplaatsen: jullie zijn van harte welkom om op de locaties van Maasgouw Maritiem met eigen ogen te zien en te ervaren wat scheepvaarttechniek inhoudt.’’

Wie sluit aan?
,,Maasgouw Maritiem staat als een huis en is klaar voor een volgende stap. Wij zijn op zoek naar andere bedrijven en opleidingen om zich bij ons aan te sluiten, samen te werken en ons initiatief breder te maken. Bedrijven in de maritieme sector bieden wij een unieke kans om samen met ons het personeelstekort in onze sector actief aan te pakken. Daarbij kunnen wij aantoonbare resultaten en successen voorleggen; ons initiatief werkt écht’’, aldus Marcel van Dijk.

Voor meer informatie over Maasgouw Maritiem bezoek je de website maasgouwmaritiem.nl.