De Vlaamse Waterweg nv en het Kenniscentrum Binnenvaart Vlaanderen (KBV) hebben hun bezorgdheid geuit over enkele recente calamiteiten op de Vlaamse waterwegen. Het voorbije jaar hebben zich immers 26 incidenten voorgedaan, gaande van aanvaringen tussen schepen tot schadevaringen van kunstwerken. Hoewel er geen rechtstreeks verband tussen deze voorvallen is, vormen ze een bedreiging voor de veiligheid, het milieu en/of de efficiëntie van ons waterwegennet. Beide partijen zijn vastbesloten om de veiligheid op onze waterwegen te versterken en de bedrijfszekerheid van de binnenvaart te waarborgen.

Het is voorbarig om van een zorgwekkende trend te spreken, maar De Vlaamse Waterweg en het KBV slaan de handen in elkaar om onveilige situaties op onze waterwegen in de kiem te smoren. Daarom zitten ze eind oktober samen om te brainstormen over mogelijke verbeteringen. Tijdens deze sessie onderzoeken ze wat de verschillende partijen kunnen bijdragen om de veiligheid en efficiëntie op onze waterwegen te verhogen. Dit omvat een evaluatie van het gedrag van alle actoren op het water, de dienstverlening en de infrastructuur van de waterwegbeheerder, de correctheid van vaarinformatie, enzovoort.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, steunt het initiatief en benadrukt het belang van verkeersveiligheid, niet alleen op de weg, maar ook op onze waterwegen: “Veiligheid op onze waterwegen is een prioriteit om de betrouwbaarheid van onze binnenvaart te verzekeren. Ieder incident is er een teveel. We moeten er alles aan doen om de risico’s te minimaliseren en ervoor te zorgen dat onze waterwegen veilig en efficiënt kunnen worden gebruikt. Samen met De Vlaamse Waterweg en het Kenniscentrum Binnenvaart Vlaanderen zullen we werken aan verbeteringen die de veiligheid op het water versterken en de binnenvaartsector ondersteunen.”

Vooruitlopend op de verbeteracties roepen De Vlaamse Waterweg en KBV alle betrokken partijen, van de binnenvaart- en de pleziervaarsector tot de logistieke spelers, op om samen de waterwegveiligheid te vergroten. Met z’n allen kunnen we een positieve verandering teweegbrengen en ervoor zorgen dat onze waterwegen veilig en duurzaam blijven voor de toekomst