Na veertig jaar krijgt het ADM-terrein weer een bestemming als scheepswerf.

Er gaat veel geld om in de markt voor superjachten. De ondernemer Wim Beelen ziet mogelijkheden om een deel van deze omzet voor zijn rekening te nemen. Daartoe gaat hij de Dutch Superyacht Tech Campus bouwen op het terrein van de vroegere werf ADM in Amsterdam.

• Jan van den Berg

Superjachten zijn de afgelopen tijd vooral in het nieuws als het gaat om beslaglegging van exemplaren die in bezit zijn van Russische oligarchen wegens hun steun aan het Russische regime. Dat neemt niet weg dat er nog altijd een gezonde markt bestaat voor pleziervaartuigen van meer dan 50 meter lang. Nederland is zeer actief in deze markt met bedrijven als Feadship, Oceanco en Royal Huisman.
Hierbij gaat zich een nieuw bedrijf voegen, te weten Dutch Superyacht Tech Campus. Dit is onderdeel van Larendael, de investeringsmaatschappij van Wim Beelen. Deze ondernemer is groot geworden in de recycling en heeft daarna zijn sporen verdiend in logistiek vastgoed in Amsterdam. Nu gaat hij zijn geluk beproeven met de Campus. De bouw hiervan is afgelopen maart begonnen.

ADM
De locatie kunnen we met recht historisch noemen, benadrukt Beelen. ,,Met de ontwikkeling van de Dutch Superyacht Tech Campus investeren wij in de toekomst van de scheepvaart op een plek met een rijke historie, namelijk daar waar de Amsterdamse Droogdok Maatschappij (ADM) actief was.’’
De Campus wordt gevestigd op een terrein van 43,5 hectare. ADM bouwde en onderhield hier tussen 1960 en de ondergang van het bedrijf in 1985 schepen. Het terrein lag lange tijd braak of was gekraakt. Maar de potentie voor de scheepsbouw en -onderhoud was al die tijd duidelijk. Het terrein ligt aan het Noordzeekanaal en biedt via de sluizen van IJmuiden direct toegang tot de Noordzee.

Geen obstakels
Een route naar zee zonder obstakels is voor de werven van superjachten steeds belangrijker, omdat de schepen steeds groter worden. Denk aan de ophef die ontstond toen jachtbouwer Oceanco begin 2022 verzocht om De Hef in Rotterdam te mogen demonteren, zodat het jacht van Amazon-eigenaar Jeff Bezos kon passeren. De masten van 70 meter hoog konden immers niet onder de brug door. Van dit soort problemen zal de Tech Campus geen last hebben. De vaarroute naar de Noordzee kent geen obstakels.

Uiteenlopende bedrijven
De Campus zal een divers aanbod van diensten gaan aanbieden en aan uiteenlopende bedrijven onderdak onderdak geven. Dan kunnen we denken aan ontwerpers van jachten. De bouw, het onderhoud en refits moeten er ook kunnen plaatsvinden, zowel van particuliere eigenaren als van andere werven.
De faciliteiten worden omvangrijk. Er worden zeven overdekte dokken aangelegd, waarvan vier met een lengte tot 200 meter en drie met een lengte tot 155 meter. Daarnaast zullen deze droogdokken gebruikt worden voor re-fits en onderhoud van bestaande superjachten. Voor jachten tot 80 meter is een jachtlift beschikbaar, waardoor onderhoud op de wal plaats kan vinden. Buiten komen plaatsen voor het aanmeren van 40 superjachten tot een lengte van 200 meter. De maximale waterdiepte is 13 meter.
Verder moeten er opleidingen verzorgd gaan worden voor wie in de maritieme sector wil gaan werken aan de bouw en het onderhoud van schepen.

De Dutch Superyacht Tech Campus voorziet in een behoefte, zo is de verwachting van Beelen. Er zijn momenteel zo’n 5500 superjachten in de wereld en jaarlijks komen er bijna tweehonderd bij. Hoewel er een belangrijke groep afnemers is weggevallen, namelijk de Russische oligarchen, blijft er ruim voldoende van de markt over in bijvoorbeeld Amerika, het Verre Oosten en het Midden-Oosten.


De Dutch Superyacht Tech Campus wordt een groot complex.