De Sleipnir arriveert in Israël voor de installatie van de in totaal 38.000 ton zware Leviathan topsides. (foto hmc.heerema.com/fleet/)

De Sleipnir van Heerema heeft onlangs een hijskarwei van 15.300 ton voltooid. Daarmee is de bovenbouw geïnstalleerd van het productieplatform voor het gasveld Leviathan van Noble Energy voor de kust van Israël. De operatie was een wereldrecord: het heffen van zo’n gewicht was nooit eerder vertoond door een kraanschip.
Voor de ontwikkeling van Leviathan installeerde Sleipnir de twee belangrijkste topsides met een totaal gewicht van 24.500 ton in minder dan twintig uur. De LNG-aangedreven Sleipnir is gebouwd voor het heffen van grote in bedrijf te stellen modules, waardoor het installatieproces minder offshore-tijd in beslag neemt en daarom goedkoper is.
Het project in het Leviathan-veld in de Middellandse Zee wordt een onderwater productiesysteem dat onderzeese putten van hoge kwaliteit in gasleveranties verbindt met een vast platform. Het onderzeese productiesysteem en het vaste platform zijn ontworpen voor maximaal 2.100 miljoen standaard kubieke voet gasproductie per dag.
De eerste gasleverantie van het project is gepland voor het einde van dit jaar.