Vrijdag 28 juni 2013 was een vreugdevolle dag voor de Stichting Historische Scheepswerf Hoogezand-Sappemeer en de vrijwilligers, die betrokken waren bij de wederopstanding van de scheepswerf Wolthuis te Sappemeer.

Om precies 15:00 uur verklaarde mevrouw Oetra Gopal, wethouder van de toenmalige gemeente Hoogezand-Sappemeer, de gerestaureerde werf voor geopend. Na een lange periode van plannen, subsidies verzamelen en restaureren, stond er een Rijksmonument dat “een pareltje is voor de gemeente Hoogezand-Sappemeer”, zoals de wethouder dat verwoordde. Wat in 2013 wat aarzelend begon als werkende museumwerf, is in de loop der tijd uitgegroeid tot een niet meer weg te denken speler in de Noordelijke museumwereld. De vele samenwerkingsverbanden met andere musea, de succesvolle Winterwelvaart-edities, de drukbezochte maandelijkse Schipperscafés en de nog steeds toenemende belangstelling voor een werfbezoek door groepen, scholen en particuliere bezoekers getuigen daarvan.

Ter gelegenheid van het 2e lustrum is er vanaf dinsdag 27 juni een exposite van werffoto’s van Bennie de Boer.
De werf is geopend op dinsdag en donderdag van 09:00 tot 16:00 uur en elke 2e zaterdag van de maand van 10:00 tot 16:30 uur. De entree is € 3,50 voor volwassenen en € 1,00 voor kinderen tot 14 jaar.