Sommige zeelieden gingen de grootste groep al voor. Deze maand begint het vaccineren van alle zeevarenden op een Nederlands schip. (foto’s via knvr)

Nederland begint volgende week met het vaccineren van alle zeevarenden tegen het coronavirus. Iedereen die werkt op een schip van Nederlands eigendom of onder Nederlandse vlag komen volgens ministers Van Nieuwenhuizen en De Jonge nu vlot aan de beurt. Een bijzondere primeur voor ons land.

Ellen Lengkeek

Het gaat daarbij om de totale bemanning, ongeacht uit welk land de zeelieden afkomstig zijn. Annet Koster van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KNRV) sprak eerder haar zorgen uit en reageerde nu blij op het nieuws. ,,Fantastisch nieuws voor de zeevarenden aan boord van Nederlandse schepen’’, twitterde de directeur direct. ,,Nederland gaat als eerste Europese land alle zeevarenden (ongeacht hun nationaliteit) medio juni vaccineren met het Janssen vaccin en wij krijgen beheer!’’
Omdat zeevarenden vaak maar kort even in Nederland zijn, hebben de ministers gekozen voor een andere aanpak bij het vaccineren. ,,Vanwege de complexiteit in de uitvoering ontvangt deze groep medio juni de benodigde vaccins in termijnen. De kosten voor de logistieke operatie en de vaccinatie worden gedragen door de private partijen in de zeevaartsector’’, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen. ,,De doorlooptijd van dit traject is naar verwachting meerdere maanden.’’
De totale organisatie is vormgegeven in samenwerking tussen de ministeries, KNVR en Nautilus.

Janssen-vaccins
In totaal liggen er zo’n 49 duizend Janssen-vaccins klaar die deze maand gezet gaan worden. Bij dit vaccin volstaat een prik voor voldoende bescherming tegen het coronavirus. De zeelieden worden geprikt op diverse plekken in de grote Nederlandse havens en op het vliegveld Schiphol.
Juist op het vliegveld ontstonden vaak problemen voor de zeelieden rond de pandemie, bleek uit vragen van de VVD in de Tweede Kamer aan de ministers. ,,Niet op alle buitenlandse luchthavens of in de buurt daarvan zijn (snel) testmogelijkheden beschikbaar. Dat zorgt voor onmogelijke uitdagingen voor zeevarenden, die in bepaalde gevallen drie uur van tevoren op de luchthaven aanwezig moeten zijn. Daarmee is de tijdsduur van het bewijs van de negatieve coronatest al verlopen op het moment dat men aan boord van het vliegtuig stapt’, schreven de VVD-leden Remco Dijkstra, Aukje de Vries en Hayke Veldman aan de verantwoordelijke ministers. Ook stipten zij daarmee het feit aan dat op de Filippijnen op zijn vroegst pas in 2023 gestart zal worden met vaccineren.

Schrijnend
De KNVR, die blij reageerde, zet zich al vanaf het begin van de pandemie in voor de zeelieden, die vele maanden op zee ‘zijn gevangen’ en niet of bijzonder lastig naar huis konden omdat er reisbeperkingen waren en nog zijn. Dat zorgde voor schrijnende gevallen. Zo zagen zeelui maanden lang hun familie niet, misten ze geboortes of konden ze niet bij een begrafenis zijn. Vorig jaar zaten er volgens schatting van KNVR zo’n kwart miljoen zeelieden vast.

Directeur Koster zette een bijzondere luchtbrug op samen met KLM, zodat zeevarenden toch naar huis konden vliegen. Vaccineren is bovendien nodig omdat besmettingen aan boord hard kunnen gaan en medische zorg ter plekke beperkt is.