De eerste mosseloogst van de zeeboerderij in de Noordzee zou in 2022 een feit moeten zijn.

De Belgische warenhuisketen Colruyt Group gaat een zeeboerderij bouwen in de Belgische Noordzee, voor de kust van Nieuwpoort. Er zullen mosselen, oesters en zeewier gekweekt worden.

De gecombineerde kweek van deze drie inheemse soorten in volle zee zou uniek zijn in de wereld en een absolute primeur voor de Belgische Noordzee. ,,Er is heel veel onderzoek en innovatie aan voorafgegaan, maar nu komt de realisatie van de allereerste zeeboerderij in de Noordzee wel heel dichtbij’’, vertelt Stefan Goethaert, directeur kwaliteit en productie bij Colruyt Group. ,,Op een dergelijke schaal mosselen, oesters en zeewier kweken in de Noordzee is nog niet eerder gedaan. We weten ook dat dit niet evident zal zijn gezien de ruwe condities en de stroming in de Belgische Noordzee. Daarom gaan we stap voor stap te werk.’’
Tegen de tweede helft van dit jaar moeten de mossellijnen een feit zijn. De vijftig mossellijnen moeten zo’n tweehonderdvijftig ton mosselen opleveren. Mosselliefhebbers moeten wel nog even geduld hebben. Een eerste beperkte mosseloogst zou in het najaar van 2022 aan de orde zijn.