Impressies van de buitendijkse haven, waarnaar in Urk zo wordt uitgezien.

Urk Maritime is net als in 2017 als cluster van 
de partij tijdens Europort. 
De samenwerkende Urker bedrijven laten zien hoe zij hét maritieme centrum aan het IJsselmeer hebben gerealiseerd, waar klanten terecht kunnen voor alle scheepvaartdisciplines.

Work Maritime. Think Urk. Dat is de slogan waarmee Urk aan de weg timmert. In de afgelopen drie jaar hebben de bij Urk Maritime aangesloten bedrijven de inspanningen opgevoerd om de maritieme potentie van het dorp meer bekendheid te geven.
,,Wie in de maritieme sector werkt, denkt aan Urk als er werk uit te besteden is, expertise wordt gevraagd, of vakmensen nodig zijn voor een bepaalde klus, klein of groot’’, stelt voorzitter Lourens de Boer (VCU). ,,We zijn een ‘one-stop-shop’ aan het IJsselmeer, met een unieke maritieme infrastructuur, waarmee we de sector in de volle breedte kunnen bedienen.’’
,,Dat gaat van scheepsbouw en re-fits tot alle dienstverlening eromheen’’, vult projectcoördinator André de Vries aan. ,,Tot duikers, crewing en maritieme en technische opleidingen aan toe. De leden schakelen elkaar steeds vaker in. Als VCU bezig is met de afbouw van een schip bijvoorbeeld, dan zijn De Flux, Snijder en Piet Brouwer vlakbij voor het timmerwerk, schilderwerk en de elektrotechniek. In de visserij was die samenwerking in Urk er van oudsher al. In de andere maritieme sectoren hebben we dat met Urk Maritime gerealiseerd.’’

Buitendijkse haven
Een groep ondernemers had een paar jaar eerder al de aanzet gegeven tot de oprichting van een cluster. Het initiatief kreeg in 2017 vervolgens een flinke boost door financiële support vanuit de provincie en gemeente, met een bijdrage uit de Zuiderzeelijn-gelden. De publiciteit die sindsdien is gezocht leidt ertoe dat Urk steeds nadrukkelijker in beeld is als maritiem centrum, merkt De Vries.
De ultieme wens van Urk Maritime is de buitendijkse haven waarvoor de plannen al zo lang in voorbereiding zijn. ,,Wij liepen al aan tegen de stikstofeisen, lang voordat al die huidige projecten erom werden stilgelegd’’, vertelt André de Vries. ,,We hopen nog altijd dat we dit jaar met de aanbesteding kunnen beginnen, maar dat is waarschijnlijk een erg optimistisch scenario. Aan de nieuwe haven komen onze bedrijven ruimer in hun jasje te zitten en dichter op het water. We krijgen er de kaderuimte om grotere projecten aan te kunnen, zeker als de sluis bij Kornwerderzand is verbreed.’’

Europort
Maar ook nu al heeft Urk een unieke locatie direct aan het IJsselmeer waar in een kleine straal alle diensten aangeboden worden om complete scheepsbouw- of onderhoudsprojecten van begin tot eind uit te voeren. Centraal gelegen, vlakbij de A6, het spoor en het toekomstig vliegveld bij Lelystad.
Op Europort 2019 zijn namens Urk Maritime de volgende bedrijven aanwezig: De Flux Scheepsbetimmering, VCU, Braveheart Marine, Piet Brouwer Elektrotechniek, Marble Automation, KD Workboats, Gerwil Crewing, Marasoft en de Boer Marine. Donderdag 7 november wordt in stand 2406 een Urk Maritime Party gehouden vanaf 16.00 uur. Deelnemers en bezoekers zijn van harte welkom voor een hapje en een drankje.