Het is een begrip in Zuid-Nederland: bunkerschip Nautica Jansen in Maastricht. Het is niet alleen een begrip omdat dit het laatste tankstation voor de Belgische grens is, maar ook vanwege het uitgebreide assortiment van de winkel en het bijbehorend deskundige advies.

Auteur: Gabi de Graaf

Bijna zeventig jaar bestierde de familie Jansen het bunkerschip. Het ging van vader op zoon, op zonen. Maar onlangs gingen ook zonen Rudi en Piet Jansen met pensioen en werd het schip te koop gezet. Schipper Frank Hulsman (56) van het motortankschip Destino zag er wel wat in. Zijn zoon en schoondochter wilden hun kinderen niet naar een internaat sturen en zochten dus iets aan de wal. “Ik hoorde van Kevin Romeijnders van Maasland Shipbrokers in Maasbracht dat Nautica Jansen te koop was.”, vertelt Frank Hulsman. “Met bedrijfsadviseur Henk Schoonderwoerd zijn we in Maastricht wezen kijken en het leek ons wel wat. Schoonderwoerd heeft ons toen ook verder zakelijk begeleid.” Via Romeijnders werd de Destino verkocht en de familie Hulsman stapte een nieuw avontuur in. Op 1 april was het zover en openden ze voor het eerst de deuren van Nautica Jansen. Een idyllische plek. Midden in het centrum van Maastricht aan de Maaspromenade ligt het bunkerschip Nautica Jansen. Met aan de waterkant prachtig uitzicht op de oude en de nieuwe brug van Maastricht.

Toekomst
Samen met zijn echtgenote Brigitte, zoon Fasco en schoondochter Selina wil Frank Hulsman het bunkerschip weer een goede toekomst te geven. “En met hulp van oud-eigenaren Rudi en Piet Jansen, want zij komen nog vaak adviesgeven en wij kunnen ze altijd bellen als er vragen zijn”, zegt Frank. Michel Tooren van brandbeveiliging RBC levert alles op het gebied van brandveiligheid en keuringen bij Nautica Jansen en groothandel Valkenpower staat altijd klaar met raad en daad over de producten in de winkel. Voor verfadvies kunnen ze rekenen op Andy Verbunt uit Maasbracht. Daarbij zijn Fasco en Selina nu bezig met een cursus over scheepslakken. “Want als je wat verkoopt moet je er wel alles vanaf weten”, vinden ze. “Je moet kundig advies kunnen geven aan de klant. We willen de goede naam van Nautica Jansen voortzetten.”

Beroeps- en pleziervaart
En dat is een hele klus, want je kunt het zo gek niet bedenken of Nautica Jansen heeft het. Van een keur aan schroefjes en alle soorten touw tot brandblussers en gastanks. Kortom, alles op het gebied van beroeps- en pleziervaart is er te vinden. “Ook hier in de oude jachthaven van Maastricht zijn ze blij dat Nautica Jansen blijft bestaan. Want eerder was er sprake van dat er een horecagelegenheid of een dansschool op dit schip zou komen.”
Hun hele leven hebben Frank en Fasco op de binnenvaart gezeten. Nu moeten ze zich nog een geheel andere tak van sport eigen maken; de pleziervaart. “Jachten bunkeren is wel echt een ander wereldje dan de beroepsvaart. Maar de mensen hebben wel altijd goede zin, want ze gaan immers op vakantie.” Maar ook de cruiseschepen van rederij Stiphout uit Maastricht komen als vanouds regelmatig bij Nautica Jansen bunkeren. “Zo zijn er gelukkig meerdere oude klanten gebleven.”

Dag en nacht
De familie Hulsman woont tegenwoordig
ook op het bunkerschip in de Maas. “Dat is wel gemakkelijk, want dan kunnen schippers als het echt nodig is ook buiten openingstijden of op zondag bij ons aankloppen.”