De feestelijke ingebruikname door gedeputeerde Friso Douwstra.

De Maritieme Academie Harlingen heeft onlangs een nieuwe watersnijder in gebruik genomen. Deze wordt gebruikt in de lessen metaalbewerking van VMBO Maritiem & Techniek.

Met de nieuwe machine kunnen leerlingen centimeters dik staal snijden in diverse vormen. De watersnijder is mede gefinancierd vanuit het programma Sterk Techniek Onderwijs. In dit programma werken alle onderwijsinstellingen van Leeuwarden, Franeker, Harlingen, Sint Annaparochie, Vlieland en Terschelling samen om de instroom in het techniekonderwijs te verhogen en de kwaliteit van het techniekonderwijs te verbeteren.
,,Het geeft enorm veel energie en vertrouwen in de toekomst om te zien hoe leerlingen al op jonge leeftijd met moderne leermiddelen worden voorbereid op de beroepspraktijk. Er is tegenwoordig veel behoefte aan technisch geschoolde jongeren’’, aldus gedupeerde Friso Douwstra, die de machine officieel in gebruik zette.
Leerlingen Douwe Yntze en Jetse van de Maritieme Academie Harlingen toonden vervolgens hoe zij op de computer een haak tekenen die ze in de watersnijder kunnen laten uitsnijden. Die haak bevestigen ze op de zonneboot die ze op school bouwen, zodat deze uit het water kan worden getakeld.