Regelmatig praten we je bij over de activiteiten op het gebied van belangenbehartiging. Deze keer onder andere: in gesprek over Europese Fit for 55-voorstellen, het belang van vrije toegang naar zee en een ronde tafelgesprek in de Tweede Kamer over de gevolgen van COP26.

Bron: Netherlands Maritime Technology.

Europese Fit for 55-voorstellen
NMT heeft in verschillende gesprekken met Tweede Kamerleden, Europarlementariërs en andere belanghebbenden de belangen van onze sector in de Europese Fit for 55-voorstellen onder de aandacht gebracht. Het doel van deze gesprekken is om de plannen, voornamelijk CBAM, EU ETS en FuelEU Maritime, beter te laten aansluiten op de kenmerken van de sector. Enerzijds zijn de plannen dan beter uitvoerbaar en anderzijds kan de uitstoot van CO2 sneller omlaag. NMT blijft hierover ook in de komende periode in gesprek met verschillende partijen.

Informatiebijeenkomst over de Subsidieregeling Duurzame Scheepsbouw
Op dinsdag 15 februari heeft NMT in samenwerking met RVO wederom een informatiebijeenkomst over de Subsidieregeling Duurzame Scheepsbouw (SDS) georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst is uitgelegd hoe een aanvraag kan worden ingediend. De SDS is bedoeld om marktintroductie van duurzame oplossingen in de scheepvaart te versnellen.

Vrije toegang naar zee essentieel voor Nederlandse maritieme maakindustrie
Naar aanleiding van de media-aandacht rondom ‘De Hef’ heeft NMT aan diverse media en overheidsorganisaties uitgelegd dat vrije toegang naar zee (en van zee naar de werf) essentieel is voor de Nederlandse maritieme maakindustrie. Dit onderwerp is de is in de afgelopen jaren regelmatig aan de orde geweest in gesprekken over onderhoud aan bruggen (beperken stremming) en verbreding van sluizen, zoals bij Kornwerderzand (ontsluiten economische activiteiten aan het IJsselmeer). NMT heeft al geruime tijd contact met de gemeente Rotterdam om passage van schepen langs de Rotterdamse Koningshavenbrug mogelijk te maken, zodat de werkgelegenheid en concurrentiepositie van de Nederlandse maritieme maakindustrie gewaarborgd blijft.

Vlootvernieuwing Rijksrederij
Op 8 februari is met een vertegenwoordiging van Rijkswaterstaat gesproken over de plannen voor vlootvernieuwing van de Rijksrederij. NMT heeft in dat gesprek de voordelen benoemd van inschakeling van de ketenpartners in de sector vanaf de eerste fasen van de verwervingsprocessen. Ook is aandacht gevraagd voor de krappe budgetten, gegeven de sterke kostenstijgingen en de kosten verbonden aan verduurzaming. Rijkswaterstaat heeft waardering voor de inbreng van NMT in de plannen.

Deelname aan ronde tafelgesprek Tweede Kamer over uitwerking COP26
Volgende week vindt in de Tweede Kamer een ronde tafelgesprek plaats over de uitwerking van de COP26-top in Glasgow op het internationaal opererende bedrijfsleven. Het kabinet heeft tijdens de top een handtekening gezet onder een verklaring die stelt dat geen publieke middelen meer mogen worden gebruikt voor steun aan ‘fossiele projecten’. De voorzitter van de NMT Financieringscommissie, Guido Fieret, neemt deel aan het ronde tafelgesprek met Kamerleden en zal ingaan op de gevolgen van het beperken van de exportkredietverzekering op onze industrie.