Het schip werd nadat het echtpaar van boord was gehaald, direct onderzocht. (foto RIVM)

In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld aan de minister over het gif-ongeluk met het binnenvaartschip Fox, waarbij het schippersechtpaar op de intensive care van het ziekenhuis terechtkwam.

Door: Ellen Lengkeek

De man en vrouw raakten onwel door een giftige stof in hun lading. De SP vraagt of extra onderzoek nodig is. Dertien binnenvaartschepen en vier duwbakken werden vorige maand geladen met Oekraïense zonnebloemschrootpellets (sunpellets) uit de bulkcarrier Smarta in de Amsterdamse haven. Met de partij in de Fox ging het mis. Het echtpaar en hun hondje raakten vergiftigd door fosfine uit de lading (rattengif) en moest met spoed in Nieuwegein van boord worden gehaald. Ook vijf andere schepen werden direct stilgelegd en collega-schippers en organisaties als BLN-Schuttevaer reageerden zeer geschrokken. Ook andere schippers vrezen voor ongelukken door fosfinegas in de lading. Op social media werd veel bezorgdheid met elkaar gedeeld.

Stappen
Het was voor de SP aanleiding om vragen te stellen aan minister Van Nieuwenhuizen. De partij wil weten hoe vaak er vergiftigingen met biociden plaatsvinden en als daar geen overzicht van bestaat of de minister dan van plan is om onderzoek te gaan doen. ,,Welke stappen, zoals het aansprakelijk stellen, worden er genomen tegen de verlader van de lading giftig veevoer?’’, schrijft de SP verder en: ,,Hoe kan het dat bij de overslag in meerdere binnenvaartschepen niets is geconstateerd over de (zeer) hoge dosis fosfinegas?’’

De partij vraagt zich ook af of er afspraken zijn over het inspecteren op aanwezigheid van biociden van schepen die van buiten Europa komen. Voorts wil de SP weten of er een meldingsplicht bij de havenautoriteiten is wanneer bij zeeschepen de lading met biociden, zoals fosfine, is bewerkt. ,,Zo nee, gaat u een dergelijke meldplicht alsnog invoeren voor zeeschepen die onze havens binnenlopen’’, vraagt SP-kamerlid Cem Laçin zich af.
En tot slot: ,,Is de minister bereid om bij geurloze biociden standaard een toegevoegd reukmiddel verplicht te stellen, zodat mensen die in aanraking met biociden komen, weten dat deze stof(fen) aanwezig zijn?’’

Fosfine is een kleur en geurloos gas dat wordt gebruikt als bestrijdingsmiddel. Het wordt in containers gespoten om ongedierte te bestrijden. Het schip vervoerde zonnebloemschrootpellets, die worden gebruikt voor veevoeder. Het echtpaar heeft tijdens het varen lange tijd giftige dampen ingeademd. Het RIVM en de Milieu Ongevallen Dienst hebben het ongeval onderzocht.