De West Hercules-installatie wordt aan het werk gezet door Equinor.

Er vinden veel booractiviteiten plaats in de Noordzee. Dat gaat het komende jaar en in de jaren die volgen resulteren in nog meer platforms.

Jan van de Nes

Het Noorse olie- en gasbedrijf Equinor bijvoorbeeld heeft toestemming gekregen van de Noorse Petroleum Safety Authority (PSA) voor exploratieboringen in blok 30/6 in de Noordzee met de West Hercules-installatie. De put heeft alvast de naam Helleneset gekregen.
De boorlocatie bevindt zich op het Horda-platform, ongeveer zes kilometer van het Oseberg-veld. De waterdiepte op de site is 107 meter. De werkzaamheden duren ongeveer een maand en vinden plaats in de eerste helft van 2020. De West Hercules-boorinstallatie – in 2008 gebouwd op de Daewoo Shipyard in Zuid-Korea – wordt geëxploiteerd door Seadrill.
RockRose Energy, een Brits olie- en gasbedrijf, meldt dat het jack-up booreiland Noble Houston Colbert zich voorbereidt op het boren van de eerste van twee ontwikkelingsputten op de West Brae in de Britse Noordzee, ten noordoosten van Aberdeen. De toegewezen WPGZ- en WPOZ-putten zijn ontworpen voor toegang tot oliereserves van meer dan 8 miljard vaten (bruto). Verwacht wordt dat WPGZ vóór het einde van het eerste kwartaal van 2020 in gebruik wordt genomen. De eerste olie van WPOZ wordt voorzien voor het tweede kwartaal van 2020.

In de loop van het jaar zal RockRose deelnemen in ten minste zeven putten en verdere investeringen volgen in 2021 en 2022. Een boorcampagne met vier putten is gepland voor het door Shell geëxploiteerde Arran gas-/condensaatveld in het eerste kwartaal van 2020. Bovendien wordt de eerste van twee putten die onderdeel zijn van het Blake-levensverlengende project geboord in de tweede helft van 2020. RockRose heeft een werkbelang van 30,8 procent in Blake en 30,4 procent in Arran.

Noorse Zee
Dan nog even terug naar Noorwegen: het Norwegian Petroleum Directorate (NPD) heeft een boorvergunning verleend aan Aker BP voor een proefboring in de Noorse Zee. De put 6506/5-1 S, genaamd Nidhogg, ligt 38 kilometer ten noordwesten van het Heidrun-veld en 230 kilometer ten westen van Brønnøysund. Nidhogg wordt geboord door de Deepsea Nordkapp-boorinstallatie, nadat deze de ontwikkelingsputten heeft geboord op het Skogul-veld. Dit laatste gebied bestaat uit een deel van blok 6506 en een deel van blok 6507.
De Deepsea Nordkapp-boorinstallatie is een semi-afzinkbare installatie van het type Moss Maritime CS 60E, eigendom van en beheerd door Odfjell Drilling.