Onepush is een snel groeiende Nederlandse scaleup die slim gebruik maakt van moderne technologie om het productieproces van scheeps- en jachtbouwers te versnellen en te verbeteren. CEO en één van de drie oprichters, Jeroen Ingenhuls, vertelt er meer over.

Sprong in het diepe
Onepush is opgericht door Thomas Brandwijk, Willem Derks en mijzelf. Samen hadden we al ruim 30 jaar ervaring in de scheeps- en jachtbouw toen we op het idee kwamen”, aldus Jeroen Ingenhuls. En zoals bij veel startups, begon het met persoonlijke frustratie. “We zagen de worstelingen van engineers en bouwers, zowel voor als tijdens de bouw. En de hoeveelheid handmatig en routinewerk. Wij vonden dat dit beter en simpeler kon als je het proces zou automatiseren.” Drie jaar later kan Onepush elk 3D model in 24u automatisch omzetten in een building package, inclusief alle benodigde plaat-, profiel- en bouwinformatie. De technologie wordt vandaag gebruikt door een groeiende groep van toonaangevende bouw-, snij- en engineering bedrijven.

Innovatie is een must
“Nederland heeft een indrukwekkende traditie in jacht- en scheepsbouw, maar zal moeten blijven innoveren om deze plek te behouden. Innovatie is een must. Bijvoorbeeld; omdat de marges onder druk staan is elk vorm van versnelling, besparing of verbetering zeer welkom. Bij de bouw van een schip zijn veel verschillende partijen betrokken. Iedereen brengt unieke expertise en ervaring mee. De uitdaging is om de samenwerking in deze keten zo te organiseren dat al deze ervaring en expertise wordt benut. Wij horen en merken dat hier nog veel te winnen is.”

Moderne technologie
“Moderne technologie kan in verschillende fasen van het productieproces ondersteunend zijn aan de ketensamenwerking. Zo kun je tijdens de pre-productie alle informatie uit een 3D model automatisch omzetten naar de benodigde plaat-, profiel- en bouwinformatie. Technologie maakt het mogelijk om alle gewenste bouwinformatie en markeringen direct op de plaat te printen. Zo hebben bouwers gemakkelijk toegang tot alle informatie uit het 3D model. Dat neemt veel onduidelijkheid weg en zorgt voor minder overleg, minder vergissingen en levert besparingen op in tijd en materiaal. Bovendien stelt technologie je in staat om routinematig werk over te nemen, eventuele fouten te identificeren en soms ook zelf op te lossen. Automatisering leidt zo niet alleen tot besparingen tijdens het bouwproces, maar het betekent ook dat de betrokken professionals zich helemaal kunnen richten op de echte inhoudelijke uitdagingen. En dat levert meer werkplezier op.”

Waarom zijn jullie lid van NMT?
“NMT is hét netwerk voor de Nederlandse maritieme sector. Voor een jonge groeiende onderneming is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er speelt, NMT helpt ons hierbij. We lezen waar de leden mee bezig zijn en horen van de trends in de sector. En we zoeken naar manieren om samen te werken met andere gelijkgestemden, die ook geloven dat technologie een verschil gaat maken in de maritieme sector.”