Beitsen en passiveren, slijpen, schuren en polijsten: VERM Services biedt talrijke werkzaamheden aan in diverse branches. Ook voor de binnenvaart is de specialist in oppervlaktebehandeling een vertrouwd adres.

Claudia Langendoen

Verwacht bij VERM Services geen lange wachttijden voordat verzoeken om hulp en advies in behandeling worden genomen. ,,Dankzij onze flexibiliteit kunnen wij snel op aanvragen reageren’’, zo introduceert eigenaar-directeur Jurrie Vermeulen VERM Services. Daarbij wordt gestreefd naar persoonlijk contact en korte lijnen, zodat vlot en doeltreffend kan worden gewerkt. ,,Tijd is immers kostbaar’’, benadrukt Vermeulen. ,,Wij beseffen goed dat, zoals in het geval van de binnenvaart, stilliggen inkomstenverlies betekent. Onze service is er daarom op gericht oponthoud zoveel mogelijk te beperken.’’
Het pal tegen de haven van Rotterdam én nabij Dordrecht gelegen bedrijf is thuis in de oppervlaktebehandeling van zowel staal als van roestvast staal. En tot de mogelijkheden behoren chemische en mechanische behandelingen van oppervlakten.

Eigen werkplaats
VERM Services beschikt over een goed geoutilleerde eigen werkplaats in ’s-Gravendeel in de Hoeksche Waard. Daar is continu volop bedrijvigheid. Tegelijkertijd wordt gewerkt op locatie, waarbij het niet uitmaakt waar een schip op dat moment gelegen is of waar een bedrijf gevestigd is. ,,We rijden voortdurend door heel Nederland, komen onder andere veel in Antwerpen. Kortom, waar we nodig zijn, rijden wij naartoe’’, aldus Jurrie Vermeulen.
In het bedrijf, dat nu ruim vijf jaar bestaat, komen decennia aan werkervaring samen. Die expertise komt niet alleen tot uiting in de kunde en vaardigheden van de medewerkers, maar ook in de keuze van producten waarmee wordt gewerkt. Bij VERM Services valt die keuze altijd op producten en materialen die hun waarde ruimschoots hebben bewezen. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt met professionele beitspasta en beitsvloeistof. ,,Daardoor weten wij te allen tijde dat we werken met goede middelen en het gewenste resultaat bereiken.’’

Diensten
Op welke manieren VERM Services van meerwaarde kan zijn in de binnenvaart? Op velerlei wijzen. Beitsen bijvoorbeeld is van toepassing op het volledige RVS-gedeelte aan boord, zoals leidingen, tanks, kleinere onderdelen. Dat geldt ook voor passiveren, waarbij materiaal met salpeterzuur wordt behandeld en vervolgens wordt gereinigd met water tegen hoge druk.
Bij beitsen wordt een roestvast staaloppervlak bewerkt met een beitsmiddel. Dat bestaat uit salpeterzuur en waterstoffluoride, waarmee carbides en ijzerdeeltjes als het ware worden weggegeten. Na een grondige reiniging en behandeling ontstaat een nieuwe corrosiebestendige toplaag.
Slijpen, schuren en polijsten zijn technieken die worden gebruikt bij vooral het verfraaien van producten. ,,Polijsten is een prima optie voor wie bijvoorbeeld een mooie, glimmende uitlaat op het schip wil hebben’’, verduidelijkt Vermeulen. Daarbij wordt het materiaal verbeterd en wordt een deklaag aangebracht.
Tijdens het slijpen worden grove beschadigingen en oneffen metaalstructuren verwijderd, die bijvoorbeeld teweeggebracht zijn door corrosie. Met een grove korrel wordt veel overbodig materiaal weggesleept in korte tijd, waarna met een steeds fijnere korrel resterende oneffenheden en overblijfselen worden weggeborsteld en gepolijst.
Het slijpen en polijsten gebeurt handmatig of met machines. En voor een maatvast resultaat worden ook draai- en slijpbanken gebruikt.

Mooier product
Dat alles vraagt om een vakkundige aanpak. En juist dat is waarin de medewerkers van VERM Services zich onderscheiden. Het resultaat is altijd een mooier product, verzekert het bedrijf. Meer weten? ,,Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan’’, nodigt Jurrie Vermeulen uit. Dan kunnen de mogelijkheden worden doorgesproken en kan gericht advies worden gegeven.
De medewerkers van VERM Services zijn daartoe vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar. En naast beitsen en passiveren, slijpen, schuren en polijsten zijn zij ook thuis in onder andere ontvetten en desinfecteren, evenals stralen en satineren, gevelreiniging en het verwijderen van graffiti.
www.vermservices.nl