De PSV Ben Navis. (foto: RMT)

Begin dit jaar waarschuwde Mick Lynch, de algemeen secretaris van de Britse National Union of Rail, Maritime and Transport Workers (RMT), dat er verborgen veiligheidsrisico’s voorkomen op de Noordzee. Het streven naar snelle winsten dreigt volgens hem ten koste te gaan van de veiligheid en belangen van medewerkers.

Jan van de Nes

Hij deed deze waarschuwing naar aanleiding van de aanvaring tussen een boorplatform van boormaatschappij Valaris en een bevoorradingsschip (PSV) in de Noordzee. Volgens de vakbond vloeide deze aanvaring voort uit ‘de race om lucratieve deals te winnen omwille van winst’, terwijl de juiste maritieme procedures volgens hem worden genegeerd.
De PSV Ben Navis kwam in november 2021 in de Noordzee in botsing met de Valaris JU-92 jack-up rig. Een maand later gaf de Britse Health and Safety Executive (HSE) een waarschuwing aan Valaris, waarin stond dat de offshore booraannemer de gezondheid en veiligheid van zijn werknemers en anderen niet kon waarborgen vanwege het niet implementeren van ‘een veilig werksysteem om de scheepsactiviteiten binnen de 500 meter lange veiligheidszone rond de installatie te controleren’.

Volgens de HSE was het booreiland op het moment van de aanvaring bezig met de overname van vracht uit de Ben Nevis. De PSV bevond zich aan de zogenoemde drift-on kant van de Valaris 92 en zowel de wind als de stroming duwde het schip naar het platform, waardoor het op de voorste poot van de rig crashte. De Ben Navis liep aanzienlijke schade op, kreeg water binnen en moest terugkeren naar de haven voor reparaties.
Overigens werd de PSV Ben Nevis in december 2020 door de autoriteiten in de Rotterdamse haven aangehouden wegens het niet betalen van vijftien bemanningsleden voor hun werk. Volgens Mick Cash, destijds secretaris-generaal van de RMT, was dit al een teken dat eigenaren van schepen alleen maar uit zijn op snelle winsten en daarbij de belangen van medewerkers uit het oog verliezen. Het incident tussen het Valaris-platform en de PSV Ben Navis is het meest recente voorbeeld. De Britse vakbondsbestuurders vrezen pas een topje te hebben gezien van een ijsberg.