Beeld van het werkterrein van Fugro voor de kust van Cambodja. (foto: Fugro)

Het Rotterdamse bedrijf Van Oord, dat enorm actief is in het plaatsen van windturbines op zee, heeft met Saare Wind Energy uit Estland een samenwerkingsverband gesloten voor de ontwikkeling van het windpark Saaremaa in de Oostzee ten zuidwesten van het eiland Saaremaa.

Jan van de Nes

Saare Wind Energy startte de ontwikkeling van het project in 2015. De aanstaande procesfase betreft de start van de milieueffectrapportage, die wordt aangevangen na een positief besluit van de Estse autoriteiten. Van Oord en Saare Wind Energy zijn ervan overtuigd dat hun gecombineerde kennisbasis een succesvolle ontwikkeling vergemakkelijkt.
De Saaremaa-site biedt volgens Van Oord een uitstekende gelegenheid voor de bouw van een offshore windpark vanwege de ligging in de Oostzee ten opzichte van de hoofdwindrichting. Het offshore windpark kan fungeren als steunpunt voor de ontwikkeling van een internationaal Baltisch net. Overigens is Saaremaa ‘slechts’ één van de parken in ontwikkeling in Estland.

Cambodja
De geotechnische dienstverlener Fugro uit Leidschendam heeft een contract gekregen voor geotechnische werkzaamheden in het Apsara-olieveld van KrisEnergy in Blok A voor de kust van Cambodja. Het is onderdeel van de eerste ontwikkeling van koolwaterstoffen in het land. Het Apsara-veld ligt boven het Khmer-bekken, een niet-geproduceerd geologisch bassin in Cambodjaanse zeewateren in de Golf van Thailand.Fugro gaat het geotechnisch onderzoek uitvoeren om de ontwerp- en installatiefasen van de Apsara Mini Phase 1A-ontwikkeling te ondersteunen.
Het werk omvat het boren van ondiepe pilotgaten en geotechnische monsterboringen en kegelpenetratietests. Het huidige locatieonderzoek wordt door de opdrachtgever gezien als een mijlpaal in de realisatie van het olieveld in Apsara in 2020.