Uniper locatie op de Maasvlakte in Rotterdam

Energiebedrijf Uniper en Havenbedrijf Rotterdam onderzoeken de mogelijkheden voor grootschalige productie van groene waterstof op de Maasvlakte. De ambitie is om in 2025 een waterstoffabriek met een capaciteit van 100 MW op het terrein van Uniper te realiseren en die capaciteit uiteindelijk uit te breiden tot 500 MW. De haalbaarheidsstudie wordt deze zomer afgerond.
 

Andreas Schierenbeck, CEO van Uniper:
“Onze locatie op de Maasvlakte is de perfecte plek om op grote schaal groene waterstof te produceren. Hier komt alles samen: grote hoeveelheden hernieuwbare energie, de nodige infrastructuur en industriële klanten. Je kunt je nauwelijks een betere plek voorstellen voor de productie van groene waterstof.”

 

Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam:
“De productie van groene waterstof op de Uniper-site past heel goed in de strategie van het Havenbedrijf om de industrie te verduurzamen. Groene waterstof is een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld aardgas om hoge temperaturen te bereiken. Daarnaast is het een belangrijke duurzame grondstof voor de chemische industrie.”

 
Groene waterstof wordt geproduceerd door het splitsen van water in waterstof en zuurstof met behulp van hernieuwbare energie. Dit proces wordt elektrolyse genoemd. De Maasvlakte is een uitstekende locatie voor de productie van groene waterstof. Hernieuwbare elektriciteit van offshore windparken komt hier straks aan land en op het Uniper-terrein zijn al diverse belangrijke voorzieningen aanwezig.
 
Na de recente succesvolle pre-kwalificatie voor het EU IPCEI-programma (Important Projects of Common European Interest) worden in de komende maanden het conceptuele ontwerp en de technische dimensies van de waterstoffabriek uitgewerkt. Ook wordt gekeken naar de afzetmogelijkheden voor de duurzame waterstof, zowel in het Rotterdamse havengebied als ook in Duitsland. Op termijn wordt levering aan grote industriële complexen in Noordrijn-Westfalen mogelijk via pijpleidingen. Tot slot kijkt het projectteam ook naar de mogelijkheden voor import, opslag en export op de Maasvlakte en worden de volgende stappen van het project gedefinieerd.