Foto: TMA Logistics

Als gevolg van Brexit start de Britse overheid per 1 januari 2022 met het verder aanscherpen van de douaneregels aan de Britse grens. Dit heeft voor iedereen die exporteert naar het Verenigd Koninkrijk (VK) gevolgen.

Actie nodig van alle partijen die exporteren naar het VK:

1. Introductie van border entry models
Toegang van lading tot de Britse havens gebeurt per 1 januari 2022 via het pre-lodgement of het temporary storage model. Elke haven maakt daarin eigen keuzes. De Nederlandse ferrymaatschappijen streven ernaar om in hun Britse aanloophavens een combinatie van beide modellen toe te passen.

2. Einde zes maanden uitstel van invoeraangiften in het VK
De regeling in het VK voor zes maanden uitstel voor het indienen van invoeraangiften vervalt. Zonder een correcte nadere aangifte kan lading in de Britse haven (temporary storage) of zelfs al in de Nederlandse haven (pre-lodgement) niet verder. Bekijk het informatieblad over export van EU naar het VK.

Voor snel vervoer via de Nederlandse havens is alle informatie over de nieuwe douane regels te vinden op de website get ready for Brexit.eu, de belangrijkste thema’s per 1 januari staan ook uitgelicht onder “Nu belangrijk” En neem speciaal een kijkje op de meest voorkomende fouten die mismatches veroorzaken.