Eind 2020 moet SeaMade operationeel zijn.

Deme Offshore heeft de eerste turbine geïnstalleerd op het windpark SeaMade in de Noordzee, het grootste offshore windpark van België.

Matthias Vanheerentals

Achtenvijftig Siemens Gamesa-turbines van 8,4 MW worden geplaatst op de monopijlerfunderingen. Dit gebeurt door het DP2 offshore-installatieschip Apollo van DEME. Het schip beschikt over een ‘leg-encircling’ kraan die 800 ton kan heffen en een onbelemmerd, 2000 vierkante meter groot dek met een laadvermogen van 15 ton per vierkante meter.

GROENE ENERGIE
,,Na de succesvolle installatie van de funderingen, offshore substations en onderzeese kabels brengt de start van de installatiecampagne voor de turbines ons weer een stap dichter bij de productie van groene energie’’, zegt Michael Glavind, Business Unit Director DEME Offshore. ,,Dit is ook het eerste turbineproject voor onze Apollo, die onlangs een uitdagend funderingsproject in Schotland heeft afgerond. Dankzij de veelzijdigheid van dit schip en van onze vloot kunnen we de meest complexe offshore windparken bouwen.’’

Vanuit Oostende transporteert Apollo torenelementen, gondels en wieken, elk met een totaalgewicht van 1000 ton, voor installatie op de SeaMade-site, zo’n 45 kilometer voor de Belgische kust ligt.” Tegen eind 2020 zal SeaMade operationeel zijn met een capaciteit van 487 MW om groene energie te leveren aan 485 duizend huishoudens.