Het onbemande Q10-A platform van Tulip laat minder gas door vanwege de lage opbrengsten

De in Den Haag gevestigde off- en onshore exploratie- en productiemaatschappij Tulip Oil heeft de productie van het Q10-A gasveld in de Nederlandse sector van de Noordzee verlaagd vanwege de lage gasprijzen.

Jan van de Nes

Het Q10-A-veld begon in februari 2019 met de productie van gas. In het eerste kwartaal van 2020 haalde Tulip 198 miljoen standaard kubieke meter gas uit het veld, maar half juli liet het bedrijf weten de productie gedeeltelijk te hebben teruggebracht om gas in de grond achter te laten. De reden is de huidige lage gasprijs. Daardoor is er in het tweede kwartaal van dit jaar ‘slechts’ 119 miljoen standaard kubieke meter gas geproduceerd. De gemiddelde gerealiseerde gasprijs was 5,60 euro/MWh vergeleken met 9,90 euro/MWh in het voorgaande kwartaal.
Tulip zegt de productie te handhaven op zo’n miljoen kuub gas per dag. Het gaat verder met de voorbereidingen voor twee extra toekomstige Q10-putten. Er worden ook stappen ondernomen om de productiecapaciteit aanzienlijk te vergroten door bestaande compressiefaciliteiten van derden te activeren. Doch de reserveproductiecapaciteit wordt beheerd in samenhang met de gasprijsvooruitzichten.

Tulip Oil blijft wel doorgaan met het opzetten van nieuwe boordoelen, voornamelijk om reservoirs in de buurt van het producerende Q10-A-veld te beoordelen.