Op maandag 3 januari vertrok het casco van STC-opleidingsschip Ab Initio vanaf de werf in Apatin, Servië naar de werf van Concordia Damen in Werkendam. Het casco heeft een flinke reis voor de boeg, via de Donau, Rijn, Waal en de Merwede.

Bron: Netherlands Maritime Technology

Vorige week werd het casco te water gelaten in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur in Servië, Joost Reintjes, Bert Duijzer van Concordia Damen en Jan Kweekel van STC Group.

Fotowedstrijd
Tijdens de reis organiseren we een fotowedstrijd voor binnenvaartondernemers en alle andere oplettende geïnteresseerden. Fotografeer Ab Initio tijdens de reis en post je mooiste kiekje op social media. Vergeet niet om STC Group én Ab Initio te ‘taggen’ en maak kans op een VIP-belevenis bij het finale opleveringsevent!

Tot aan Mainz wordt het casco geduwd door de duwboot Chris Tho.

Over Ab Initio
Na ruim 60 jaar trouwe dienst, waarvan zo’n 18 jaar als opleidingsschip van STC Group, zijn de huidige opleidingsschepen Prinses Christina en Prinses Beatrix toe aan vervanging. Eind 2018 zijn leerlingen, studenten en docenten van het STC aan de slag gegaan met het bedenken van de naam, het vaststellen van het programma van eisen én het ontwerpen van opleidingsschip AB INITIO. Zij zijn daarbij ondersteund door specialisten uit het bedrijfsleven.

AB INITIO is het schoolvoorbeeld van duurzaamheid. Bij de bouw van het schip wordt gebruik gemaakt van recyclebare materialen en het schip krijgt een hybride voortstuwing. Het schip kan zelfs gedeeltelijk eigen energie opwekken. De uitwisselbare generatoren maken AB INITIO ook toekomstbestendig. Vanwege de elektrische aandrijving hebben we het schip geschikt gemaakt voor aandrijving op waterstof met behulp van een brandstofcel.

AB INITIO wordt in 2022 in gebruik genomen. Het schip gaat een belangrijke rol spelen tijdens de opleiding van vmbo-leerlingen, mbo- en hbo-studenten die bij STC Group een maritieme opleiding volgen. Daarnaast wordt het schip straks ingezet om leerlingen uit de kwetsbare Rotterdamse wijken kennis te laten maken met de sector en te enthousiasmeren voor een maritieme toekomst. Meer info via: abinitio.stc-group.nl

Over STC Group
STC Group is de verticale onderwijs- en kennisinstelling voor scheepvaart, transport en havenindustrie. Daarnaast verzorgt STC Group cursussen en trainingen voor professionals. STC Group is internationaal actief en heeft locaties in binnen- en buitenland. Het hoofdkantoor is gevestigd in mainport Rotterdam.