Meerdere bunkerstations in Nederland staan droog, of hebben dat in de afgelopen dagen gestaan. Ook in België zijn er grote zorgen over de beschikbaarheid van voorraden gasolie. Dat zal zeker tot de zomer aanhouden, is de verwachting.

Ellen Lengkeek

Het Dordtse bunkerstation Slurink bevestigt de tekorten aan gasolie. ”We hebben nu weer voorraad maar stonden ook even leeg. We hebben onlangs onze klanten kunnen helpen door tankwagens te regelen en die te laten rijden. De lange wachttijden in het Botlekgebied in Rotterdam en de tekorten drijven wel de prijs op”, aldus Alwin Slurink. Tekorten bij de olieraffinaderijen, maar ook onderhoud van enkele fabrieken in het Botlekgebied zouden de oorzaak zijn van lange wachttijden voor de bevoorrading van brandstofschepen die de vele bunkerstations van brandstof voorzien. Wachttijden die oplopen tot enkele dagen.

Feit is dat er een flink tekort is aan gasolie en dat dat voor de zeevaart nog lastiger is dan nu voor de binnenvaart. Hetzelfde beeld wordt bevestigd in Antwerpen. Het tekort aan gasolie speelde vorig jaar al. De pandemie was er mede oorzaak van. Ook de veranderende brandstofmarkt, met prijsdaling van gasolie in de toekomst, speelt een rol en de oorlog van Rusland en Oekraïne. Serge Broekhuizen, NOVE-bestuurslid, voorzitter sectie binnenvaart en visserij bij Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE), bevestigt het probleem. ,,We hebben nog genoeg voor de klanten maar er is te weinig voorraad.” Bij Zeeland Bunkering, dat brandstoffen, smeermiddelen en gassen levert in Zuidwest Nederland, en samenwerkt met oliehandel Dekker, zijn er vooralsnog geen voorraadproblemen. Wel wordt de schaarste in aanbod van gasolie gemerkt. ,,We worden door veel nieuwe partijen en bedrijven gebeld, uit andere gebieden en steden, of we brandstof kunnen leveren. Er zijn nu geen problemen bij ons maar hoe dat over een paar weken zal zijn, kan ik ook niet vertellen”, aldus het bedrijf. De verwachtingen zijn dat het probleem zich nog voordoet tot de zomer, er wachttijden voor leveringen blijven bestaan en de prijs wordt opgedreven. De oorlog en daarmee sancties voor ‘het besmette’ Rusland, speelt een rol, die ongewis is.