Steeds meer bedrijven hebben moeite om aan personeel te komen, laat staan technisch personeel. Een probleem dat zeker speelt in de metaalsector, industrie en maritieme sector. Metalent, een samenwerkingsverband van bedrijven voor bedrijven én collectief erkend leerbedrijf voor de (metaal)techniek, heeft zich met haar BBL+-opleiding gespecialiseerd in het opleiden en begeleiden van jongeren voor deze sectoren in de regio’s Drechtsteden, Groot Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid. Metalent leidt op voor de mbo-opleidingen niveau 2, 3 en 4 Metaaltechniek, Service & Onderhoud, Precisietechniek, Mechatronica, Scheepsbouw en Superjachtbouw (vanaf september 2023).

Wie is Metalent?
Metalent vindt dat het reguliere onderwijs te weinig mogelijkheden biedt om te leren door doen. Wie kiest voor scholingspool Metalent krijgt gegarandeerd een leerbedrijf, theorie op een ROC (Da Vinci College, TCR of MBO Rijnland) én praktijkondersteuning op een bedrijfsvakschool, allemaal in de regio. Metalent leerlingen leren gemiddeld drie dagen per week het vak op de werkvloer. De andere twee dagen worden gebruikt voor scholing, gelijkmatig verdeeld in theoretisch (ROC) en praktisch onderwijs (Duurzaamheidsfabriek Dordrecht, KPC Kooiman Praktijk Centrum of haar eígen praktijkopleidingscentrum MTEC+ in Schiedam). Metalent is gestart in 2010 en heeft in samenwerking met haar leerbedrijven, de regionale bedrijfsvakscholen en genoemde ROC’s inmiddels honderden jongeren succesvol opgeleid en in de metaalsector laten instromen!

Dienstverband bij Metalent of leerbedrijf
Een ander kenmerk waarmee Metalent zich onderscheidt, is dat het leerbedrijf naar keuze óf zelf de leerling in dienst neemt óf dat de BBL-er bij Metalent een leerarbeidsovereenkomst krijgt. Verder krijgen de leerlingen naast een volledig betaalde mbo-opleiding vanaf dag
1 salaris en reiskostenvergoeding. Om het opleidingstraject bij Metalent voor iedereen succesvol te laten zijn, wordt er tijdens de intake tevens een assessment afgenomen om te bepalen welke vakrichting en niveau het meest bij de toekomstige leerling past.

Van A tot Z ontzorgen
Voor bedrijven is het zeer interessant om een samenwerking met Metalent aan te gaan. Zij kunnen zo immers zélf bijdragen aan de opleiding van (hun) toekomstige medewerker(s) en de aansluiting tussen de theorie en dagelijkse praktijk. Daarnaast hebben de leerbedrijven een eerste keuze bij het hem/haar aanbieden van een baan na diplomering en dat terwijl Metalent de bedrijven van A tot Z ontzorgt.

Hoe doet Metalent dat?
Metalent staat daartoe op open dagen, verzorgt gastlessen in het onderwijs, promoot de sector op beurzen/evenementen, organiseert assessments, werft en selecteert toekomstige leerlingen en leert hen technische, praktische én persoonlijke vaardigheden. Oftewel Metalent zorgt ervoor dat ze zich ontwikkelen tot dé vakmensen waar het bedrijfsleven om zit te springen!
Wel wordt van het leerbedrijf gevraagd dat ze voldoende tijd en aandacht aan de leerling besteden. Opleiden is namelijk voor een deel ook opvoeden in de gewenste beroepshouding. Ook daarin begeleidt Metalent zowel de leerling als werkplekbegeleider. Als opleidingsadviseur en coach zorgen de consulenten tevens voor advisering en facilitering van om-, her- en bijscholingstrajecten voor bedrijven en begeleiding van hun medewerkers.
Nieuwsgierig wat Metalent voor u kan betekenen of heeft u opleidingsplaatsen voor talentvolle jongeren? Kijk dan eens op https://metalent.nl/bedrijf en/of neem vrijblijvend contact op Metalent via info@metalent.nl
of 0180 64 54 55 (keuze 2).