De blokken voor de Surinaamse kust. (illustratie Staatsolie, Suriname)

De Surinaamse nationale oliemaatschappij Staatsolie heeft een 30-jarig ‘production sharing contract’ getekend met de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron voor Blok 5 voor de kust van Suriname.

Jan van de Nes

Staatsolie geeft hiermee aan Chevron de exploratie-, ontwikkelings- en productierechten. Blok 5 ligt in het ondiepe offshore gebied en heeft een oppervlakte van 2235 vierkante kilometer. Staatsolie heeft het recht om te kiezen voor een deelname van 40 procent in het blok tijdens de ontwikkelingsfase.

Chevron betaalt op voorhand een ondertekeningsbonus van 30,88 miljoen dollar en zal naar verwachting de exploratiekosten van het blok dekken in de eerste fase. Deze zal zes jaar duren, verdeeld over drie fasen van twee jaar. Chevron moet volgens het contract de voorkeur geven aan materialen, diensten en producten die door Surinaamse bedrijven worden aangeboden, onder de voorwaarde dat ze voldoen aan de kwaliteit, prijs en andere commerciële eisen.

Chevron en een consortium tussen TotalEnergies en Qatar Petroleum (thans Qatar Energy) hebben in juni winnende biedingen ingediend voor de relevante blokken die worden aangeboden in de Suriname Shallow Offshore Bid Round 2020/2021.
Chevron krijgt Blok 5, TotalEnergies en QatarEnergy krijgen de blokken 6 en 8.

De verplichting voor de winnende bedrijven is om in de eerste exploratiefase nieuwe 3D-seismische gegevensonderzoeken uit te voeren met een zogenoemde ‘drill-or-drop-beslissing’ voordat in volgende fasen wordt geboord.