De indrukwekkende foto van Ingrid Bruggeman-Bussching.

Indrukwekkend, is deze kleine krachtpatser druk aan het werk in de Rotterdamse haven. Sleepboot de Beagle is vrijwel dagelijks te zien bij Hoek van Holland en de Maasvlakte en heeft een vaste plek in de Scheurhaven bij de Landtong Rozenburg.

Ellen Lengkeek

,,Beagletje, het kleine krachtpatsertje in onze Rotterdamse Port’’, zegt Ingrid Bruggeman-Bussching die deze indrukwekkende en mooie foto van deze moderne tug voor ons maakte. De fotografe legde de sterke kleine dame vast in het Yangtzekanaal op de Maasvlakte vanaf het veerpontje Veerwel dat vaart van Hoek van Holland, de Berghaven, naar Futureland.
Futureland is het informatiecentrum van het Havenbedrijf Rotterdam op de Maasvlakte, waar wordt verteld over de aanleg van Maasvlakte 2, het nieuwe stuk Nederland en de ontwikkelingen in de haven. Ze organiseren er ook rondvaarten door het havengebied waar de Beagle, die ooit de naar Terneuzen vertrokken Smit Seine verving, aan het werk is.

Op de foto van Ingrid Bruggeman haalt de Beagle met een trekkracht van 72 ton de olietanker Delta Aigaion binnen, die vaart onder de vlag van Liberia. De reus heeft een diepte van 11,5 meter, is 60 meter breed en 333 meter lang. De Beagle is ook regelmatig te zien als ze de enorme grote containerreuzen de haven naar binnen begeleidt.

De Beagle is samen met de Rotterdam (met een trekkracht van 80 ton) door Damen gebouwd voor Kotug Smit Towage. In 2017 heeft Damen in totaal vier van deze tugs gebouwd voor de sleepdiensten van Kotug Smit. De Beagle werd vier jaar geleden gedoopt en in gebruik genomen samen, met haar zus de Rotterdam.