Boorschip Noble Sam van Apache is opnieuw succesvol bij Suriname. (foto Apache)

Het Amerikaanse olie- en gasbedrijf Apache heeft een enorme olievondst gedaan op circa 15 kilometer uit de kust van Suriname in blok 58, op de offshore boorlocatie Kwaskwasi-1. Het is de laatste uit een reeks ontdekkingen in Surinaamse wateren.

Jan van de Nes

Kwaskwasi-1 is aangeboord op een diepte van ongeveer 6.645 meter en succesvol getest op de aanwezigheid van hydrocarbons in meervoudig gestapelde lagen. De eerste vloeistofmonsters en testresultaten geven aan dat er een laag van tenminste 278 meter dikte is met olie en olie/gas-condensaat. Blok 58 omvat 1,4 miljoen hectare en er is een veelbelovend potentieel in de deelblokken Kwaskwasi, Sapakara West en Maka Central. Apache heeft inmiddels zeker zeven plekken geïdentificeerd met olievoorraden en meer dan vijftig veelbelovende prospects. Om de mogelijkheden verder in kaart te brengen, wordt verder geboord in deelblok Keskesi op zo’n 14 kilometer zuidoostelijk van Sapakara West-1.

Contract
Collega-oliemaatschappij Tullow Oil (een Brit) wil graag gaan boren offshore Suriname in Blok 47 in het eerste kwartaal van 2021. De te boren put moet de aanwezigheid van olie testen op ongeveer 1900 meter waterdiepte. De Surinaamse regering vindt alle recente vondsten zo interessant dat zij reeds in september 2010 met Tullow een ‘productiedelingscontract’ is aangegaan via de Surinaamse Staatsolie Maatschappij met betrekking tot blok 47. Het is een 2699 vierkante kilometer omvattende diepwater exploratievergunning met potentieel tot aan de kust van West-Afrika, om zodoende over de Atlantische Oceaan heen olie naar Suriname te pompen.

Kredietwaardig
Ook Apache en partner Total moeten eraan geloven. De waarnemend algemeen directeur van Staatsolie, Agnes Moensi-Sokowikromo, heeft gesteld dat het bedrijf recht heeft op een belang van maximaal 20 procent in het 1,4 miljoen hectare grote blok 58, waar Apache en Total hun recente grote olie-ontdekking hebben gedaan.
Dit zou Staatsolie tussen de 1 en 1,5 miljard dollar kosten, aangezien de totale ontwikkelingskosten tussen de 6 en 7 miljard dollar zullen bedragen. Ze voegde eraan toe dat, hoewel Staatsolie graag wil deelnemen, dit misschien niet het beste moment is om fondsen te werven, gezien de recente verlagingen van de kredietwaardigheid van Suriname.
De hoop op olierijkdom van Suriname werd voor het eerst gewekt toen ExxonMobil enorme hoeveelheden olie ontdekte in het naburige Guyana, waar de productie in december 2019 begon. Tot dusver heeft de Amerikaanse oliemaatschappij daar zestien offshore olie-ontdekkingen gedaan. Het optimisme is dit jaar verder aangewakkerd. In Suriname begon dit met de Maka Central-1-put in januari 2020 en de tweede vondst was in de Sapakara West-1-put begin april. Nu dus de derde grote vondst van Apache.
Volgens diverse Amerikaanse bronnen zal de Surinaamse regering 60 tot 70 procent van de totale olie-inkomsten ontvangen zodra de productie begint. Die wil de regering storten in een spaar- en stabilisatiefonds.