Werk in uitvoering op Borssele V.

Op windpark Borssele V heeft de maritieme aannemer Van Oord de eerste zogenaamde Slip Joint-fundatie geïnstalleerd voor een offshore windturbine op commerciële basis.

Na jarenlang aan het systeem te hebben gewerkt, in samenwerking met technologiepartners, werd de constructie op 25 april geplaatst door het installatieschip Aeolus. Het project Borssele Site V bestaat uit twee windturbines van elk 9,5 MW. Van Oord heeft de reikwijdte van de Plant Balance toegekend gekregen.
De Slip Joint verbindt twee funderingselementen: de monopaal en een verbindingsstuk. Het bestaat uit twee elementen die over elkaar geschoven worden, als het ware als twee plastic koffiebekertjes, tot het bovenste deel vast zit. Het gewicht daarvan zorgt voor de stabiliteit. Andere verbindende of bevestigende onderdelen zijn daardoor niet meer nodig.
De Slip Joint is een snelle, eenvoudige en veilige oplossing die bovendien weinig onderhoud vraagt. Er kunnen grotere funderingen mee worden gebouwd voor de volgende generatie windturbines.
Op windpark Borssele V, 20 kilometer voor de Nederlandse kust, worden geavanceerde technologieën toegepast in de praktijk. Gedemonstreerd worden al thermisch gespoten aluminium, geoptimaliseerde stroomkathodische bescherming, ovale kabeldoorvoeropeningen en milieuvriendelijke bescherming tegen schuren.

Eenmaal operationeel in 2021 zal het 19 MW offshore windpark 25 duizend huishoudens van duurzame energie voorzien.