Sleipnir, een van de ‘vlaggenschepen’ van Heerema Marine Contractors, gaat in opdracht van het Australische Inpex de 4800 ton zware Ichthys LNG Booster Compression Module (BCM) transporteren van Indonesië naar Australië.

Jan van de Nes

Sleipnir zal de module installeren op de Ichthys Explorer Central Processing Facility (CPF) voor de noordwestkust van West-Australië, als onderdeel van de Ichthys LNG fase 2. Heerema werkte al eerder ook ter ondersteuning van Ichthys LNG: in 2020 hielp Aegir de Pluto Alpha-module van het Australische Woodside Petroleum installeren.

Heerema zal nu de BCM van de fabricagewerf op Batam Island in Indonesië naar het Ichthys-veld vervoeren en hem in één lift te installeren. De module wordt gebruikt om het productieplateau van het veld uit te breiden. De enorme hijscapaciteit maakt het mogelijk het BCM-ontwerp te optimaliseren. De lift in één keer vermindert de tijd die nodig is voor het uitschakelen van het platform, offshore-installatie en aansluitingsduur. Zo wordt de efficiëntie verhoogd en het projectrisico geminimaliseerd.

Gelegen op ongeveer 220 kilometer uit de kust van West-Australië en 820 kilometer ten zuidwesten van Darwin, beslaat het Ichthys-veld een gebied van ongeveer 800 vierkante kilometer in water met een gemiddelde diepte van ongeveer 250 meter. Het veld bevat naar schatting meer dan 12 biljoen kubieke voet gas en 500 miljoen vaten condensaat.