De werf van De Hoop in Tolkamer.

Wanneer ze echt mogen gaan varen is in de wereld van vandaag voorlopig onzeker, maar scheepswerf De Hoop heeft de afgelopen maanden twee bijzondere nieuwe cruiseschepen opgeleverd. De Silver Origin gaat voor Silversea Cruises reizen maken richting Galapagos Eilanden terwijl de Amadeus Imperial het nieuwe vlaggenschip wordt van Lüftner Cruises op de Europese rivieren.

De cruisevaart ligt stil zolang het coronavirus niet onder controle is en niemand kan zeggen tot wanneer dat duurt. ,,Corona heeft het proces uitdagend gemaakt’’, zo beschouwt Jim Holthausen namens De Hoop de meest recente afbouw, die van de Silver Origin. ,,We hadden te maken met toeleveranciers en medewerkers uit het buitenland en we hebben de inbedrijfstelling van de DP-installatie (Dynamic Positioning) op afstand online moeten doen. Uniek, dat is nooit eerder gebeurd. Maar wellicht dat het in de toekomst navolging krijgt.’’

Silver Origin
Toen scheepswerf De Hoop in 2019 de Celebrity Flora opleverde, was dat het de eerste keer dat een Nederlandse scheepswerf een zee-cruiseschip had gebouwd sinds de Prinsendam van Merwede Shipyard in 1973. Het was een relatief klein schip dat bij de Galapagos Eilanden ging varen en een groot succes. De 110 meter lange Silver Origin is volgens dezelfde formule gebouwd.
Het schip is helemaal ingericht op de exotische omgeving waar het gaat varen. Met de laagst mogelijke CO2-voetafdruk en een ontwerp dat erop gericht is om de bijzondere natuur onaangeroerd te houden. In alle kamers wordt zelfs het water gezuiverd om het gebruik van plastic flesjes maar te minimaliseren. Uitkijkplatforms en de grote glazen ramen maken dat passagiers perfect van het uitzicht kunnen genieten. Er zijn bijzondere expeditie-‘features’ aanwezig op het schip en qua luxe aan boord is aan alles gedacht, tot en met butler service in de kamers aan toe. Daarbij hoort een comfort van het hoogst mogelijke niveau; trillingen en geluid worden niet of nauwelijks ervaren.
Roerpropellers (1450 kW van Steerprop) en boegschroeven (400 kW van Veth) worden aangedreven door vier Caterpillar C32 994 kW-generatorsets. De NOx-emissies van de diesels worden sterk verminderd door SCR-katalysatorsystemen. In combinatie met een slim rompontwerp wordt de weerstand met 25 procent verminderd en het brandstofverbruik met 15 procent. Aan boord is het energieverbruik met 50 procent teruggebracht en de geavanceerde riolering resulteert ook in minder afvalwater – van betere kwaliteit bovendien.
We zouden het bijna vergeten na de recente droogte, maar begin dit jaar heeft het veel geregend in Nederland. Daardoor kon de Silver Origin pas eind maart alle bruggen op weg naar Rotterdam passeren. Toen was ook de corona lock-down sinds enige tijd ingesteld waardoor een aantal medewerkers óf naar huis moest in het buitenland óf soms thuis moest zijn bij de kinderen. Ook bij sommige onderaannemers en leveranciers ontstond enige vertraging, uit overmacht. Uiteindelijk zijn alle horden echter genomen en is het schip klaar om, na de geslaagde proefvaarten in april, geleverd te worden.

Amadeus Imperial
De Amadeus Imperial is het zestiende schip in de vloot van het Oostenrijkse Lüftner Cruises dat reizen aanbiedt met veel kwaliteit en comfort voor de passagiers op de Rijn, Main en Donau en op de Nederlandse en Belgische binnenwateren. Het schip is ruim en modern ingericht met een hoogwaardig interieur. Er zijn 84 kamers voor 168 passagiers waarvan de meeste met panaroma-uitzicht uit het raam en zelfs twaalf suites met een toegankelijk balkon. Het restaurant ligt op het Strauss-dek en panoramabar, beauty salon, lounge en terras vinden de gasten op het Mozart-dek.
Het rompontwerp is ingesteld op efficiënt varen, minder brandstofverbruik en lagere uitstoot. De Amadeus Imperial vaart ongeveer 12 knopen op zijn twee Caterpillers C32 746 kW-motoren die twee Z-drives van Veth Propulsion aandrijven. Met een diepgang van 1,45 meter kan het schip varen op de Europese rivieren waar de waterstanden kritisch kunnen zijn. Thrusters en motoren zijn op constructies geplaatst die het niveau van geluid en trillingen terugdringen.

Op alle vlakken is (en wordt doorlopend) continu aandacht besteed aan de duurzaamheid van het schip. Het voldoet aan de strengste eisen op het gebied van energieverbruik en uitstoot, hetgeen door verantwoordelijke organisaties steeds is gemonitord. Ook op het vlak van klimaatcontrole en afvalmanagement zijn grote verbeteringen gemaakt ten opzichte van oudere schepen.
Dat heeft van de Amadeus Imperial een toonaangevend schip gemaakt in de cruisewereld. Het werd in december te water gelaten in Foxhol en daarna verder afgebouwd in Tolkamer. In maart werden de succesvolle proefvaarten gehouden.
Alle innovaties worden weer meegenomen in de bouw van de Amadeus Cara, het zeventiende cruiseschip dat De Hoop bouwt voor Lüftner. De bouw is in januari van start gegaan.

Scheepswerf De Hoop
Scheepswerf De Hoop in Lobith heeft vorig jaar het 130-jarig bestaan gevierd. De Hoop ontwerpt, engineert en bouwt complete ‘custom made’ binnenvaart- en zeeschepen. In de zomer levert De Hoop nog een cruiseschip op voor KD Cruises en er liggen nog twee multifunctioneel in te zetten hybride schepen klaar, waarvan er eerder al drie werden verkocht, als patrouillevaartuigen en als steun- en jachtvaartuig.