Bluewaters Haewene Brim.

Oliemaatschappij Shell en haar partner Ithaca Energy (UK) Limited hebben samen een definitief investeringsbesluit genomen over het Pierce Depressurization Project 
in de centrale Noordzee nabij het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor kan Shell beginnen met het exporteren van gas uit het Pierce-veld.

Jan van de Nes

Het is de achtste definitieve investeringsbeslissing van Shell in het Britse continentale plat sinds begin 2018.
De maatschappij zegt dat elk besluit onderdeel is van een zorgvuldige en kosteneffectieve strategische uitbreiding van haar Noordzeecapaciteit.
Het Pierce-veld wordt belangrijk genoemd, omdat het Shell de mogelijkheid geeft extra gasreserves aan te leggen voor afnemers in de UK. De investering is onder meer bedoeld voor aanpassingen aan het bestaande drijvende productie-, ondersteunings- en opslag- en losschip (FPSO) Haewene Brim. Dit schip is eigendom van en wordt geëxploiteerd door Bluewater. Daarnaast wordt geïnvesteerd in het installeren van een onderzeese gasexportlijn van de FPSO naar de bestaande SEGAL-pijpleiding en het boren van nieuwe putten. Het ontwikkelen van Pierce zal plaatsvinden tussen 2020 en 2021. Het Pierce-veld zal naar verwachting bij piekproductie meer dan dertigduizend vaten olie-equivalent per dag produceren.