Rotterdam, 2 september 2021 – Morgen barst in Rotterdam de 44e editie van de Wereldhavendagen los. Het hele weekend kunnen jong en oud via een uitgebreid aanbod excursies, vaartochten, fiets- en wandeltours kennismaken met alle kansen en mogelijkheden van de Rotterdamse haven. Maar ook aan de havenliefhebbers thuis is gedacht: het vorig jaar geïntroduceerde digitale programma krijgt een vervolg, met een spectaculaire, interactieve online havenshow op zaterdagavond.

Met het thema ‘Port Of Opportunities’ ontdek je tijdens 44e editie van de Wereldhavendagen alle kansen en mogelijkheden die de Rotterdamse haven te bieden heeft. Dit jaar krijgen ook de mensen in andere delen van Nederland en de mensen die het liefst op de bank blijven een unieke kijk op Rotterdam en zijn haven: met de online havenshow op zaterdag 4 september om 19:00 uur.
Deze is voor iedereen te bekijken via een livestream van de Wereldhavendagen. Kijkers die mee willen doen aan het interactieve deel van de havenshow, moeten zich vooraf gratis aanmelden via deze website.

Unieke kijk op de haven
De presentatie van de online havenshow is in handen van ‘Bekende Rotterdammer’ en cabaretier Richard Groenendijk. Hij ontvangt gasten in de studio die vertellen over hun werk in de haven, op zee of de binnenvaart. Bijvoorbeeld van Havenbedrijf Rotterdam en de Koninklijke Marine, Willem Berents over de natuurfilm ‘Wild Port of Europe en ‘havenvrouw van het jaar’ Annet Koster van KNVR. Muziek is er van de Rotterdamse zangeres en verhalenverteller Lena Evora.

De vorig jaar op de Wereldhavendagen geïntroduceerde drones Amy en Djimmy zijn ook terug om je mee te nemen in hun unieke perspectief op Rotterdam en de haven. Onze ‘port reporter’ Ferdinand doet daarnaast (live) verslag vanaf de Wereldhavendagen en neemt de kijker mee naar plekken waar je doorgaans niet zomaar kunt rondkijken. Zoals aan boord van marineschip Zr.Ms. Schiedam, dat tijdens de Wereldhavendagen aan de Parkkade ligt. Of achter de schermen bij de gigantische containerterminal van APM op de Maasvlakte II. En bij de verkeerscentrale van Havenbedrijf Rotterdam, dat 24 uur per dag in contact staat met de schepen die de haven in- en uitvaren.

Win toffe prijzen

Als kijker kun je bovendien meespelen met de interactieve Wereldhavendagenquiz en toffe prijzen winnen. Zoals leuke goodies, rondvaarten, een rondleiding in de kelder van de Erasmusbrug en op een onderzeeër van de Koninklijke Marine, een praktijkles in de haven met de ‘roeiers’ van de KRVE, een overnachting in Hotel Bruno op de Wilhelminapier voor twee personen of zelfs een helikoptervlucht over de haven. Om mee te doen met de Wereldhavendagenquiz is het nodig om je vooraf gratis aan te melden via de website. Je ontvangt dan een mail met verdere instructies.
Voor wie alleen wil kijken, is de show ook te volgen via een livestream op de website van de Wereldhavendagen en digitaal cultureel platform YouDistrict. Op zondag 5 september zendt RTV Rijnmond een compilatie van de havenshow uit, na afloop van het programma Welkom bij Rijnmond om 17:00 uur.

Het hele weekend van alles te doen

Wie liever buiten de deur kennismaakt met alle kansen en mogelijkheden van de Rotterdamse haven, kan terecht bij het uitgebreide programma van de Wereldhavendagen op 3, 4 en 5 september. Dat bestaat uit diverse excursies, vaartochten, fiets- en wandeltours in de stad en havengebied, de Koninklijke Marine Experience, een ‘Real Life Game’ in de Schiecentrale en talloze andere gratis en betaalde activiteiten. Het volledige aanbod is te vinden en te reserveren op de website van de Wereldhavendagen.

De Wereldhavendagen volgt de richtlijnen van de overheid om de veiligheid en gezondheid van het publiek te waarborgen. Daarom is naast een ticket of reservering bij een aantal onderdelen nodig om een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve corona-testuitslag te overleggen (via de CoronaCheck-app).