Vanaf 1 januari 2022 is de combinatie Aqualiner – Swets ODV Maritiem exploitant van het Openbaar Personenvervoer over Water contract tussen Rotterdam en de Drechtsteden, ook wel bekend als De Waterbus. Vrijdag 9 oktober 2020 tekenden gedeputeerde Jeannette Baljeu namens de provincie Zuid-Holland, portefeuillehouder Bereikbaarheid Drechtsteden Ton Spek en namens de combinatie Gerbrand Schutten en Maurice Swets daarvoor de overeenkomst. De openbare aanbesteding vanuit provincie Zuid-Holland en de regio Drechtsteden is daarmee afgerond.
 
 
Schone schepen

De Combinatie gaat het nieuwe contract uitvoeren met een nagenoeg nieuwe vloot. Samen met Damen Shipyards uit Gorinchem is een uiterst moderne hybride snelle ferry ontwikkeld voor de route tussen Dordrecht en Rotterdam. Met veel meer ruimte voor de fiets, die ook kan worden opgeladen tijdens de reis, een modern interieur met allerlei moderne digitale snufjes en brede loopplanken voor een snelle op- en afstap. Het contract geldt voor acht jaar, met een verlengingsoptie van nog eens zeven jaar. Voorwaarde voor de verlenging is dat na acht jaar de gehele vloot emissievrij vaart. De veerschepen in de Drechtsteden zijn al volledig elektrisch en emissievrij. Vanaf 2030 geldt dat ook voor de ferry tussen Dordrecht en Rotterdam. Deze schepen zijn daar qua technische uitrusting al op voorbereid.

Verbeteringen dienstregeling
Om de reizigers van het grootste openbaar vervoersysteem over water nog beter te kunnen bedienen, worden ook meerdere verbeteringen doorgevoerd qua dienstregeling en bestemmingen. Zo wordt het Werelderfgoed Kinderdijk het gehele jaar vanuit Rotterdam over water bediend en komt er een nieuwe halte nabij het Zalmhuis/Rivium. Waardoor ook Capelle aan den IJssel en het achterliggende gebied over het water worden ontsloten, mede met het oog op de ontwikkeling van Feijenoord City. Daarnaast komt er binnen de Drechtsteden een directe verbinding tussen Zwijndrecht en Papendrecht, en blijft Sliedrecht het gehele jaar door verbonden met het netwerk. Een wens uit de Drechtsteden wordt zo werkelijkheid.
 
Thuishaven
Zwijndrecht wordt de nieuwe thuishaven voor de schepen in dit gebied. Daar zullen de nieuwe waterbussen straks overnachten en worden de accu’s opgeladen. Door de aanleg van werffaciliteiten voert Aqualiner-Swets ODV Maritiem hier straks ook het reguliere onderhoud aan de schepen zelf uit.

Droom
Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen was slechts een kleine groep aanwezig bij de ondertekening. Het enthousiasme was er niet minder om bij Gerbrand Schutten en Maurice Swets, oprichters van Aqualiner en Swets ODV Maritiem:
 
”We zijn bijzonder blij dat we vanaf 2022 ook de Nederlandse Waterbus tot onze activiteiten mogen rekenen. Het is altijd onze droom geweest om de vele reizigers in de regio Rotterdam-Drechtsteden te mogen bedienen.”
 
Aqualiner en Swets ODV Maritiem hebben veel ervaring in personenvervoer over water. “In verschillende rollen maken we al sinds 1970 verbindingen over water mogelijk, met altijd als idee om samen te werken en dingen anders te doen. Sinds juli 2017 hebben we DeWaterbus Antwerpen opgezet en diverse veren in Zuid-Holland een nieuwe toekomst mogen geven, waaronder de autoveren in Maassluis en tussen Dordrecht en Werkendam. Onze ambitie is eigenlijk simpel: we zijn met ons jonge team altijd bezig om het nog beter te doen en willen iets extra’s bieden voor de reizigers en opdrachtgevers. Aandacht en respect voor mensen en passie voor schepen, waterwegen en ons kostbare milieu staan voorop, en dat gaan we echt terugzien vanaf 2022. Waarbij we overigens heel veel waardering hebben voor de wijze waarop de Waterbus zich de afgelopen 10 jaar heeft ontwikkeld. Inmiddels zijn we al volop bezig met de voorbereidingen en we kunnen niet wachten om de eerste reizigers in 2022 te mogen verwelkomen!”.

Gedeputeerde Jeannette Baljeu (Water) van de provincie Zuid-Holland;
“Met dit contract tekenen we voor de toekomst. De toekomst van Personenvervoer over Water in Zuid-Holland. En die toekomst ziet er rooskleurig uit: klantgericht, innovatief en goed voor bet milieu.  We gaan varen met de modernst mogelijke vloot: met hybride, maar ook volledig elektrische en emissievrije vaartuigen. In onze eigen provincie ontwikkeld. Door de Combinatie samen met Damen Shipyards uit Gorinchem. Met meer faciliteiten voor fietsers en rolstoelgebruikers. Dit alles zal de Waterbus nog populairder maken dan die nu al is. Zo wil de Zuid-Hollander vervoerd worden!”
 
 
Ton Spek, regionaal portefeuillehouder Bereikbaarheid Drechtsteden, is verheugd met de uitkomst van de aanbesteding. “Het vervoer over water is een echte kwaliteit in onze regio. Reizigers waarderen deze vervoerswijze zeer. Het is mooi dat die dienstregeling de komende jaren nog verder verbeterd wordt. Daardoor wordt deze optie voor nog meer inwoners interessant en een alternatief voor de auto. Dat houdt onze regio bereikbaar. Daarnaast zijn we ook heel ambitieus op het gebied van schoon vervoer. Dat de veerschepen in onze regio straks allemaal elektrisch en emissievrij zijn, is een geweldige ontwikkeling.”