Een eerste schip is afgelopen maand door de nieuwe, tweede sluis in Eefde gevaren. Deze geplande schutting van een werkschip maakte onderdeel uit van een lange testperiode.

De testperiode van de verschillende onderdelen van de nieuwe sluis Eefde begon al in de fabriek. Voordat er water in de kolk stond zijn onder andere sluisdeuren, seinen en camera’s droog getest. Met het werkschip werden alle onderdelen van de sluiskolk nogmaals getest, nu met water in de kolk, om te voorkomen dat problemen of storingen optreden als de echte schepen gebruik gaan maken van de sluis.
De sluis is tot eind maart getest. Na een gewenningsperiode maken schepen sinds begin deze maand alleen nog gebruik van de nieuwe sluis, waarbij de oude als ‘back-up’ intact blijft. Rijkswaterstaat heeft het sluiscomplex bij Eefde uitgebreid met een tweede sluiskolk. De wachttijden bij de 130 jaar oude monumentale sluis waren te lang. Bovendien was één sluiskolk voor een belangrijke toegangspoort tot de Twentekanalen te kwetsbaar in geval van onderhoud of calamiteiten. Ook kunnen straks zwaarder beladen schepen de havens in Hengelo, Enschede en Almelo bereiken, wat een impuls kan betekenen voor de economie en werkgelegenheid in Twente.