Ook aan boord kan het Maritiem Museum in Rotterdam digitaal worden bezocht voor leerzame workshops. (foto Guus Schoonewille)

Leuke uitstapjes naar evenementen, winkels of musea zijn er nu even niet bij, maar online valt er heel wat te ontdekken.
Zo heeft het Maritiem Museum een leuk programma samengesteld voor jongeren waar ook
nog een boel van valt te leren.

Zo heeft het museum een paar leuke proeven bedacht die thuis en aan boord kunnen worden gedaan. Proefjes waar je energie van krijgt, belooft het museum. ,,En die gaan over verduurzaming, want dat hebben we nu nodig.’’ Gevraagd wordt naar het beste idee voor duurzame energiewinning op zee bijvoorbeeld. Op de site worden kinderen uitgedaagd om drie proeven te doen: maak je eigen broeikaseffect, maak een zonnemolen, maak een watermolen.
Ook met een spel kunnen de kinderen veel leren, aldus het Maritiem Museum. Zo heeft Professor Plons een kwartetspel over de haven gemaakt en is er een memoryspel om uit te printen waarbij soorten schepen bij elkaar gezocht moeten worden.
Lekker luisteren naar een goed verhaal kan ook. Professor Plons en zijn vrienden vertellen over hun avonturen die ze meemaken op hun reizen over zee. Professor Plons bezoekt onder meer de Noordpool en moet op zoek naar een container. Op maritiemmuseum.nl staat bij de rubriek ‘tips voor thuis’ hoe het allemaal in z’n werk gaat.

Binnenvaartmuseum
Ook het Binnenvaartmuseum biedt dezer dagen een alternatief bezoek aan en hoopt via de digitale weg ‘gewoon’ zijn tienduizend bezoekers per jaar te halen.
Op de website www.debinnenvaart.nl wordt een virtuele rondleiding aangeboden door de René Siegfried en Lashbak CGS 6013. Weliswaar zonder de echte gids erbij en zonder koffie onderweg of na afloop, maar die kan na de corona-sluiting nog weleens worden ingehaald. Ook is via het Binnenvaartmuseum het Binnenvaartbordspel nog te verkrijgen, om de extra dagen thuis op te vrolijken.