De aanpassing van de Schelde in Doornik is afgerond. De Samarkand, een door Contargo gecharterd Va-containerschip, passeerde onlangs als eerste schip van zijn type de stad, op weg van Antwerpen naar de Contargo-terminal nabij Valenciennes.

Het was de eerste keer dat een containerschip van 104 TEU door de Belgische stad Doornik aan de Boven-Schelde voer. De gedane aanpassing van de Schelde bij Doornik maakt deel uit van het Europese Seine-Schelde-project, dat de stroomgebieden van Seine en Schelde beter met elkaar verbindt. Op 31 januari is de verbrede Schelde in Doornik officieel ingehuldigd. Er kunnen voortaan klasse Va-containerschepen met vier rijen containers varen.
De Samarkand is een groot Rijnschip met een lengte van 110 meter en een breedte van 11,4 meter. Het vervoert 104 TEU in twee lagen en vier rijen. De vervoerscapaciteit neemt hierdoor met 30 procent toe. Het schip heeft twaalf reefer-plekken en kan ook gevaargoed vervoeren.
,,Dankzij de verruiming van de Schelde hebben wij ons transportplan tussen onze containerterminal aan de Schelde en de havens van Antwerpen en Rotterdam kunnen aanpassen. We kunnen nu wekelijks meer capaciteit aanbieden en tegelijkertijd de CO2- en fijnstof-uitstoot met 30 procent reduceren”, aldus Gilbert Bredel, managing director van Contargo North France.