De prachtige foto op de voorpagina van stuw Hagestein is gemaakt door Klaas Doting, hobbyfotograaf die er het liefste in de avond en nacht op uittrekt om mooie beelden te maken. Het stuw- en sluizencomplex bij Hagestein wist hij te vangen in vijf belichtingen.

Ellen Lengkeek

Klaas Doting heeft de stuw al vaker gefotografeerd. Ook meerdere bruggen en het half afzinkbare kraanschip de Thialf legde hij vast op beeld. Dat doet hij in de avond of nacht. Overdag is hij werkzaam als applicatiespecialist bij een internationaal bedrijf dat appendages en technische afdichtingen maakt voor industrie en de maritieme sector voor met name tankers.

,,Ik fotografeer met een camera uit het Canon EOS R-systeem. Deze foto heb ik gemaakt met een Tilt-Shift objectief. Voordeel hiervan is dat je de vervorming die bij een groothoeklens (een meer gebruikte lens) al tijdens je opname kunt voorkomen. De foto is dan meer pixels en hoeft niet meer aangepast (gekropt in fototermen) te worden’’, legt Doting uit.

,,Het tijdstip waar ik deze foto heb gemaakt was tijdens het zogenaamde blauwe uurtje. Dit is de periode voor en na zonsopkomst en zonsondergang. Deze werd om elf uur ’s avonds gemaakt. De foto is geschoten met 24mm en is een opname van in totaal vijf belichtingen die zijn samengevoegd.’’

Het stuwcomplex bij het dorp Hagestein in de provincie Utrecht is bijzonder om te zien

Hoge waterstanden
Het stuwcomplex bij het dorp Hagestein in de provincie Utrecht is bijzonder om te zien. Doting: ,,De stuw staat in de zomer bijna altijd gesloten, doorvaart moet dan geschut worden. Alleen bij hoge waterstanden staat deze open, wat bijna altijd in de wintermaanden is. De open bogen in combinatie met een zomers blauw uur waren de inspiratie om deze vast te leggen, neem de spiegeling van de stuw in het water van de vistrap en je hebt je compositie.’’

Het inmiddels rijksmonument werd in 1960 afgebouwd en bestaat uit een stuw, een schutsluis, een passage om vissen stroomopwaarts te helpen om voorbij het complex te komen en een waterkrachtcentrale.

Het complex is grotendeels gelijk aan dat bij Driel in Gelderland en bij Amerongen op de grens met Utrecht. Deze drie stuwen worden door Rijkswaterstaat aangeduid als het stuw-ensemble Nederrijn en Lek. Met deze drie stuwen gezamenlijk wordt een groot deel van de waterhuishouding van Nederland geregeld en verzilting voorkomen. Bij droogte voert de Rijn weinig water af naar zee. De druk van het rivierwater is dan te laag om binnendringend zeewater terug te duwen. Het gedeeltelijk openzetten van Stuw Hagestein zorgt voor een vergroting van de zoetwaterbuffer in de Lek en Hollandsche IJssel, legt Rijkswaterstaat op de site uit.

Uit de Waal
,,Het extra water dat Stuw Hagestein doorlaat, komt vanuit de Waal. Via de Prins Bernardsluizen (Tiel) komt water in het Amsterdam-Rijnkanaal dat in verbinding staat met de Lek. Dat zorgt op de Waal voor een wat lagere waterstand. Een deel van de scheepvaart kan hier extra hinder van ondervinden. Daarom laten we bij Stuw Hagestein niet meer water door dan nodig is (vijftien tot dertig kubieke meter). Dagelijks meten we de Minst Gepeilde Diepte (MGD) voor de scheepvaart’’, aldus Rijkswaterstaat.

De stuw bestaat uit twee vizierschuiven (boogvormige staalconstructies), die in het water hangen. Bij grote rivierwaterafvoer staan de bogen van de stuw omhoog, daarmee staat de stuw open en hoeft de scheepvaart geen gebruik te maken van de 220 meter lange schutsluis. De openingen zijn dan 2×48 meter breed en de vrije doorvaarthoogte is dan NAP +14,9 meter. De drempeldiepte van de stuw is NAP -4,5 meter.