De Pioneering Spirit van Allseas in actie op het Tyra veld (foto: Allseas)

De Pioneering Spirit van Allseas heeft de samengestelde verwerkings- en accommodatieplatforms Tyra East en Tyra West in de Deense Noordzee verwijderd. Het weghalen van de 14.000 en 7780 ton wegende topsides sloot de ontmantelingscampagne af.

Jan van de Nes

In 2019 werden productie en gasexport uit het veld tijdelijk stilgelegd. Sindsdien hebben meer dan 750 mensen de ontmanteling van de platforms voorbereid. De Tyra-faciliteiten, 225 kilometer uit de kust van Esbjerg, vormden dertig jaar de kern van de energie-infrastructuur van Denemarken. Het veld vereiste echter herontwikkeling vanwege verzakking van de uitgeputte reservoirs, waardoor ook de platforms verzakten. Allseas verwijdert de oude faciliteiten aan en installeert de nieuwe voorzieningen. De aanstaande installatie van nieuwe jackets zal de offshore-campagne van 2020 voltooien.

Recycling
De oostelijke en westelijke bovenkanten worden ontmanteld op de MARS-recyclingwerf in het Deense Frederikshavn en naar verwachting zal meer dan 95 procent van de oude platforms worden gerecycled. De recycling van het oude Tyra is tot op heden het grootste offshore recyclingproject dat in Denemarken is uitgevoerd.