De Pioneering Spirit werkte ook in Zweedse wateren aan de omstreden Nordstream-2 pijpleiding (foto: archief auteur)

Baltic gaspijpleiding die tussen Polen en Denemarken wordt aangelegd vervoert Noors aardgas naar de kust van West-Europa. De Polen distribueren het gas verder naar Duitsland, Nederland, België en andere Europese landen. De leiding wordt aangelegd door de Pioneering Spirit van Allseas.

Jan van de Nes

Deze zomer werd de vergunning voor een landgedeelte ingetrokken doordat onvoldoende bescherming wordt geboden aan een aantal zeer zeldzame diersoorten. Toch legde de ondiepwater pijpenlegger Tog Mor van Allseas een leiding van 1100 meter langs de Deense kust en daarna 4 kilometer in zee. Daar neemt de Pioneering Spirit de resterende 100 kilometer over.
Het in totaal 274 kilometer lange Baltic Pipe-project is een strategisch infrastructuurproject tussen het Poolse GAZ-SYSTEM en het Deense Energinet.
Eerder werkte de Pioneering Spirit in Zweedse wateren aan de omstreden Nordstream-2 pijpleiding. Ook krijgt het schip van Damen een nieuwe snelle bemanningswisselingsboot. Deze FCS wordt uit voorraad geleverd en vervangt twee oudere schepen. De Ricochet wordt toegevoegd aan een Damen Pushy Cat 804 (de Nutshell) die zich reeds aan boord van de Pioneering Spirit bevindt. De FCS 1605 meet 16 meter, haalt maximaal 29 knopen en vaart met één bemanningslid en maximaal 29 passagiers.