De OOS Serooskerke en zusterschip Walcheren bestormen de offshore hijsmarkt. (foto OOS)

OOS International, Overdulve Offshore Services, heeft onlangs twee nieuwe semi-submersibles aan de vloot toegevoegd: de OOS Serooskerke en OOS Walcheren. De Serooskerke kreeg als eerste de ABS-notatie voor geïntegreerd softwarekwaliteitsbeheer.

Door: Jan van de Nes

Alle schepen van de vloot worden van deze nieuwe updates voorzien nadat, door een softwarefout, tijdens beproevingen de bemanning plotseling de controle verloor en het schip op eigen kracht begon te varen.
Nu de fout hersteld is, kan er terwijl de last wordt opgepakt automatisch snel ballast worden verschoven om de stabiliteit te behouden. Dat is nodig, want de twee grote, dynamisch gepositioneerde schepen (met een accommodatiecapaciteit van 750 personen per schip en een totaal hijsvermogen van 8800 ton) moeten in staat zijn onderzeese constructies tot in 3000 meter waterdiepte te plaatsen of te verwijderen.
Beide kraanschepen zijn multifunctioneel met hun hotelcapaciteit, twee Huisman-kranen voor zware lasten en een verbeterd dynamisch positioneringssysteem van klasse 3 (DP3) van Kongsberg.
De Serooskerke heeft een totale lengte van 137,75 meter, een breedte van 81,0 meter en een diepte van 12 meter, waarbij een sleepschipformatie 399 meter lang is en 101 meter breed. Het wordt ingezet voor offshore accommodatie, ontmanteling en bouw en onderhoud van offshore windinstallaties.

Meer kraan- en hotelschepen
OOS International kan daarnaast onder andere het semi-afzinkbare accommodatievaartuig OOS Tiradentes inzetten. Met een capaciteit van zeshonderd personen, diverse faciliteiten voor de bemanning en een DP3-systeem met positiebewaarcapaciteiten levert het diensten aan de offshore industrie wereldwijd. Dat geldt ook voor de OOS Zeelandia, een dynamisch gepositioneerd half-afzinkbaar kraanschip voor zware lasten. Het is ontworpen om topsides van meer dan 20 duizend vierkante meter op het hoofddek naar de installatieplaats te transporteren en in één lift te installeren.