De wereld en haven zijn in transitie en er spelen grote uitdagingen. De impact van digitalisering en energietransitie spelen een belangrijke rol en daar kwam COVID-19 dit jaar ook nog eens bovenop. Ooit was Rotterdam de grootste haven ter wereld, tegenwoordig stelt het zichzelf ten doel om vooral de meest slimme en efficiëntste haven te zijn. Op de derde woensdag in december is traditiegetrouw de afsluiting van het havenjaar tijdens de Dag van de Haven. Conclusie, ondanks de pandemie waarin de wereld verkeert, barst het havencomplex in Rotterdam van potentie.

Huiskamer van de haven
Met voorzitters Ronald Schinagl (Havenvereniging Rotterdam) en Marit van Heugten (Jong Havenvereniging) werd teruggekeken op het afgelopen jaar “De kracht van de vereniging zit vooral in het elkaar ontmoeten en horen van elkaar wat er speelt”.

Maar COVID-19 heeft ook goede dingen gebracht vindt van Heugten: “Wij hebben snel de switch gemaakt naar online events en daar ook veel van geleerd. In de toekomst zie ik voor onze vereniging een goede mix van online en offline, maar ik hoop ook vooral dat we elkaar snel weer kunnen zien”.

Havencomplex barst van potentie!
Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam bracht een optimistische en duidelijke boodschap. Door versneld te investeren in digitalisering, energietransitie, bereikbaarheid en circulaire economie, kunnen we ons havencomplex vernieuwen, versterken en verduurzamen en daarmee het economische herstel van Nederland in de post Corona periode versnellen. In het zogenoemde Startmotor-plan staan 12 toekomstgerichte projecten die door een gezamenlijke inzet van sector en overheid in een eerste fase ca 10-15 mln ton CO2-reductie en 8.000-14.000 directe banen en 7 miljard euro extra BNP-bijdrage opleveren. Deze impuls biedt een basis voor aanvullende investeringen om Nederland sterker en schoner te maken.

Arjan van Gils, havenwethouder van Gemeente Rotterdam, besprak de vele voorbeelden die gericht zijn op een duurzame toekomst, voor zowel de haven als stad. “de gemeente omarmt deze initiatieven en ik doe ook graag een oproep om deze succesverhalen te blijven delen. Be Good and Tell it”

Jong Haventalent 2021
Jan van Dinther (Siemens) werd uitgeroepen als het nieuwe Jong Haventalent van 2021. Hij neemt daarmee het stokje over van Koen Jellema die al sinds 2019 de titel mocht dragen en door COVID-19 sportief iets langer aan bleef als boegbeeld voor jonge mensen in de haven. Een bloedstollende race was het tijdens de aanloop naar de bekendmaking. Jan werd samen met medefinalisten Tom Schouten (RST) en Eveline Vrij (EuroNordic) gesteund door meer dan 2100 stemmen uit het publiek.
Met een knipoog naar de eerdere woorden van de Havenwethouder, sprak Jan over dat men in de haven veelal aan het poetsen is en misschien niet altijd lullen met elkaar. “We zijn heel hard aan het poetsen in de haven en vergeten daarbij soms met elkaar te praten en dus ook vragen te stellen. Durven jonge mensen wel op te staan en brutaal te stellen dat iets anders kan en misschien wel anders moet?” Die oproep legt Jan neer en stelt zichzelf daarmee als doel om met de titel op zak de markt in te gaan en jongeren aan te moedigen zich hier sterk voor te maken.

Livestream
Ook voor de Havenvereniging heeft het jaar in teken gestaan van transitie. Met inmiddels meer dan 1000 views op Youtube mag worden gesteld dat deze editie van de Dag van de Haven door het publiek is omarmt.

De hele uitzending van de Dag van de Haven is nu ook terug te kijken via het Youtube kanaal van de
Havenvereniging. Daarnaast is het samenvattende panelgesprek met Allard Castelein, Arjan van Gils het het
kersverse Jong Haventalent Jan van Dinther nu ook terug te luisteren op het Portcast kanaal op Spotify