De olieproductie wordt deze maand verminderd met 250 duizend vaten per dag.

De Noorse regering heeft besloten de olieproductie te verminderen om de oliemarkt sneller te stabiliseren.

Jan van de Nes

De recente grote en onverwachte daling van het olieverbruik, als gevolg van de corona-pandemie, wordt ongekend genoemd. Het heeft geleid tot een groot overschot aan olie op de markt en prijzen die sinds begin 2020 met ongeveer 70 procent zijn gedaald.

De Noorse minister voor Petroleum en Energie, mevrouw Tina Bru, stelde in een verklaring: ,,Zowel producenten als consumenten profiteren van een stabiele markt. We hebben eerder gezegd dat we een verlaging van de Noorse productie overwegen als verschillende grote producerende landen aanzienlijke bezuinigingen doorvoeren.’’
Een groep olieproducerende landen binnen en buiten de OPEC heeft besloten hun productie sinds mei aanzienlijk te verminderen. Noorwegen – goed voor ongeveer 2 procent van de wereldwijde olieproductie – maakt geen deel uit van die samenwerking.
,,Wij zullen de Noorse productie in juni verminderen met 250 duizend vaten per dag en in de tweede helft van 2020 met 134 duizend vaten per dag. Ook wordt de start van de productie van verschillende nieuwe velden uitgesteld tot 2021’’, aldus Bru.

Een uitzondering wordt gemaakt voor het op twee na grootste olieveld van Noorwegen, het Johan Sverdrup-veld. Dit door Equinor gerealiseerde veld produceert met relatief lage productiekosten. Bovendien kent het CO2-emissies die tot 90 procent lager zijn dan het wereldgemiddelde.