In de Haven van Zeebrugge is het grootste industriële onshore windpark in Vlaanderen operationeel. Elf draaiende windturbines zorgen voor 44 MW hernieuwbare energie die voortaan rechtstreeks geleverd wordt aan International Car Operators (ICO), een belangrijke draaischijf voor roll-on roll-off goederenbehandeling voor wereldwijde bestemmingen.

Matthias Vanheerentals

De windturbines zorgen voor 110 GWh hernieuwbare energie per jaar, wat overeenkomt met het verbruik van ongeveer 30 duizend gezinnen en jaarlijks zo’n 50 duizend ton CO2 uit de lucht houdt. De opbrengst wordt onder meer gebruikt voor 308 elektrische laadpunten die in 2019 eveneens door het elektriciteitsbedrijf ENGIE geïnstalleerd werden. Het elektrische laadeiland, met een totaalcapaciteit van 3,4 MW, kan meer dan 20 duizend elektrische voertuigen per week met groene stroom opladen.
Op termijn kunnen de windturbines ook walstroom creëren voor aangemeerde schepen. Op die manier moeten ze geen dieselmotoren laten draaien in de haven, wat milieu- en geluidshinder beperkt. Schepen die aanmeren in de haven van Zeebrugge zouden in de nabije toekomst dus rechtstreeks voorzien kunnen worden van de lokale windenergie terwijl ze stil liggen aan de kade. ,,We willen de grootste en groenste terminal zijn door initiatieven zoals het gebruik van windturbines, zonnepanelen op de Vehicle Processing centra, waterrecuperatiesystemen voor de carwash, warmtepompen voor het verwarmen van gebouwen, LED-terminalverlichting, EV-shuttlewagens en in een later stadium walstroom voor schepen’’, zegt Svein Steimler, chairman van ICO Windpark.