Werfplaza De Biesbosch: toeristisch en maritiem visitekaartje voor de stad.

De Biesboschwerf is een maritiem monument, tussen de Beneden Merwede en het Wantij, aan de Maasstraat op de Staart in Dordrecht. Eén van de plannen die is ingediend om De Biesboschhal van de voormalige werf te herontwikkelen, Werfplaza, koestert de maritieme historie en koppelt die aan toeristische trekpleisters voor bezoekers aan de stad. Zo komt imposante, oude, Dordtse glorie opnieuw tot leven.

De Biesbosch was medio vorige eeuw de grootste, meest innovatieve en bekendste binnenvaartscheepswerf van Europa. Hier werden, met behulp van de Marshallsteun, de Franse motors ontwikkeld na de Tweede Wereldoorlog en werd de duwvaart van West-Europa ontwikkeld. Ooit werkten er ruim 750 mensen. Op deze plaats is tegenwoordig het Binnenvaartmuseum gevestigd en is Leefwerf De Biesbosch in wording. En nu wordt nieuwe invulling gezocht voor de grote, monumentale Biesboschhal.

Dordts icoon
Het plan Werfplaza De Biesbosch ziet in deze locatie een Dordts icoon, een visitekaartje voor de stad met een zeer gevarieerde invulling. Voor de wijk Stadswerven, die grootschalig wordt gerenoveerd, moet Werfplaza het ontmoetingscentrum worden voor bewoners met winkeltjes, sport-, wellness- en beautyvoorzieningen en flexwerkplekken voor zzp’ers en startende ondernemers.

Foodhall
Op de begane grond komt een foodhall met een klein aantal kramen en een centraal terras, op de duizend vierkante meter grote publieksplaza. Het Binnenvaartmuseum krijgt in de hal vijfhonderd vierkante meter extra ruimte, er zijn ateliers en expositieruimten ingepland en vanuit Werfplaza De Biesbosch zouden rondvaarten door en langs de stad worden georganiseerd.

Maritiem Centrum
Dordrecht heeft een eeuwenoude scheepvaarthistorie en De Biesboschhal is een van de weinige tastbare herinneringen aan dit roemrijke industriële verleden.
Spil in het Werfplaza-plan is dan ook het Maritiem Centrum met daarin dus een vleugel van het Binnenvaartmuseum, het Biesboschwerfmuseum, een kantoor voor de geplande jachthaven, bootverhuur en horeca met een maritieme uitstraling. Maar ook: kantoren voor maritieme bedrijven, een leerwerf, een leslokaal voor het klein vaarbewijs en een maritieme opleidingsplaats voor praktijklessen.

De kraanbaan in de hal wordt in ere hersteld en wordt een formidabele uitkijkplek boven het Wantij, op ongeveer elf meter hoogte.