De afgelopen maanden mocht NMT een groot aantal nieuwe leden verwelkomen bij onze vereniging. Robert-Jan Steegman, Financieel Directeur bij Nestinox, vertelt waarom Nestinox juist nu lid is geworden.

“We zijn lid geworden van NMT, omdat we graag ons netwerk willen uitbreiden,” vertelt Robert-Jan Steegman aan de telefoon. “Dit doen we op verschillende manieren. Dat moet ook, aangezien we een netwerkeconomie aan het worden zijn, waar ook wij in moeten investeren. Daarom willen we graag in contact komen met iedereen in de maritieme branche. Niet alleen vanuit een commercieel belang, maar vooral ook om kennis te delen. We willen het met de bedrijven hebben over gemeenschappelijke interesses en uitdagingen, om van elkaar te leren.” Het lidmaatschap aanvragen stond al sinds voor corona op de planning. “We zijn niet vanwege corona lid geworden. We willen ons netwerk namelijk ook buiten Nederland uitbreiden en dat kan goed via de Holland Paviljoens van NMT op de buitenlandse beurzen. Daar gaan we de komende jaren zeker gebruik van maken.”

Nestinox
Nestinox is een familiebedrijf, opgericht in 1979 en gespecialiseerd in roestvrijstalen bevestigingsmaterialen. “We hebben klanten in hekwerken, machinebouw, aluminium ramen en deuren en buitenmeubilair. Maar we hebben ook veel klanten in de maritieme sector. Alles wat in aanraking komt met water, buitenlucht, chemicaliën en voedingsmiddelen moet natuurlijk met RVS bevestigd worden. Schepen komen met meerdere van deze omstandigheden en producten in aanraking.”
Vandaar dus ook de connectie met maritiem. Robert-Jan vervolgt: “In de scheepsbouw, bij jachtenbouwers, maar ook bij chemische tankers en in de offshore wordt gebruik gemaakt van roestvaststaal. We hebben een aantal grote spelers op het gebied van jachtbouw als klant in Nederland. Daarnaast zien we dat veel bedrijven die het onderhoud van schepen uitvoeren bij ons terecht komen, net als rederijen. Het personeel aan boord van een schip moet tijdens vaartochten al het nodige onderhoud zelf uitvoeren. Het is belangrijk dat er dan genoeg boutjes en moertjes aan boord zijn om dit op te pakken.”

Leveren van toegevoegde waarde
Nestinox focust niet alleen op het verkopen van RVS bevestigingsmaterialen, maar wil ook juist de toegevoegde waarde leveren. “We willen onze klanten ontzorgen wat betreft de handling, logistiek en het voorraadbeheer. We houden bij een aantal van onze klanten online de voorraad bij, zodat de klant altijd kan rekenen op volle bakken boutjes en moertjes.”
Hoe dat precies werkt? “Je kan het vergelijken met frisdrankautomaten. Die hebben een technologie ontwikkeld waarbij op afstand gekeken kan worden hoeveel er nog van een bepaalde frisdrank inzit. Zo neemt de bezorger niet te veel mee. Die technologie hebben wij toegepast op de voorraadrekken. Hier hebben we sensoren op geplaatst om te kijken hoe vol het bakje nog is. Wij krijgen een rapport binnen, waarna automatisch een verkooporder gemaakt wordt en de juiste producten worden geleverd.”

Ondernemen tijdens corona
“De gevolgen van corona verschilt echt per branche. De meeste van onze klanten zijn gewoon doorgegaan op de werkvloer. We merkten alleen dat de contactpersonen vaker thuis zaten, maar wel gewoon goed bereikbaar. De bevestigingsmaterialen waren nog steeds nodig. We hebben wel gemerkt dat tijdens de twee weken durende lockdown in België er daar echt niet gewerkt werd.”
Nestinox merkt wel iets van de gevolgen die corona met zich meebrengt. “De aanvoer en levering van producten is nu ook iets lastiger. Ze hebben daar nu weer een lockdown. Al met al maakt corona het wel wat lastiger, maar we hebben er wel oplossingen voor gevonden. Toch zijn we wel voorzichtig en weten we dat de directe gevolgen uiteindelijk ook bij ons komen. Zo leveren we voor de aanbieders van zonweringen voor horecabedrijven, als die failliet gaan, gaan we dat wel merken.”