Neptune Energy zet de Rowan Gorilla VI in voor het boren van de Seagull-putten
(foto: Neptune)

Op de grens van Engeland en Schotland, 230 kilometer ten oosten van Aberdeen, is Neptune Energy begonnen met de onderzeese constructiefase van het Seagull-tie-backproject in de Britse Noordzee. De eerste olie hieruit wordt naar verwachting in 2022 opgepompt.

Jan van de Nes

Het Britse TechnipFMC heeft met de pijpenlegger Apache II alvast vijf kilometer buisleiding gelegd vanaf het onderzeese verdeelstuk naar het bestaande Heron-pijpleidingsysteem. Straks zal de productie het Heron-pijpleidingsysteem en de stijgbuis gebruiken om vloeistoffen te brengen naar de reeds bestaande centrale proces faciliteit (CPF) van het Eastern Trough Area Project (ETAP CPF). Dit vereist ook de installatie van een nieuwe, zeventien kilometer lange bedieningskabel, rechtstreeks vanaf ETAP.

Het CPF ligt 240 kilometer ten oosten van Aberdeen en is gezamenlijk eigendom van Shell en BP. Shell exploiteert de velden Reiger, Zilverreiger en Jager. BP heeft zes velden op ETAP aangesloten. Alle negen velden zijn relatief marginaal en zijn economisch alleen interessant via dit samenwerkingsverband. Daar komt Neptune Energy nu dus bij met Seagull.

De nieuwe vondst zal naar verwachting 50 duizend vaten olie-equivalent per dag (bruto) produceren.
Voorafgaand aan de inzet van de pijpenlegger is de Normand Mermaid van TechnipFMC eind augustus bezig geweest met ‘pre-lay-activiteiten’, waaronder landmeetkundige activiteiten en het verwijderen van keien op de zeebodem. Na de installatie van de leidingen zal het zusterschip Normand Ranger sleuven graven voor onder meer de bedieningskabels.
Seagull ligt in blok 22/29C in de Noordzee, zeventien kilometer ten zuiden van de door BP geëxploiteerde ETAP CPF. Gas van Seagull komt straks aan land bij het Central Area Transmission System (de CATS verwerkingsterminal) in Teesside, terwijl olie binnenkomt via het Forties Pipeline System in de Kinneil Terminal te Grangemouth.
Het boren van de vier productieputten voor Seagull wordt gedaan door boormaatschappij Valaris die daarvoor de heavy-duty jack-up Rowan Gorilla VI inzet. De boorcampagne duurt ongeveer achttien maanden.