Leerlingen Arjen, Jan en Roelof en directeur Arjen Mintjes van de Maritieme Academie in Harlingen bij het gyrokompas

Zoetermeer, 8 januari 2021 – Neptune Energy heeft een bijzonder kompas geschonken aan de Maritieme Academie in Harlingen. Hier volgen honderdvijftig jongeren vanaf 12 jaar een vmbo beroepsgerichte opleiding waarmee zij uiteindelijk kunnen gaan werken in de zeevaart of binnenvaart. Het kompas, een zogeheten gyrokompas, moest vervangen worden op één van de platforms van Neptune Energy op de Noordzee en is bijzonder door zijn compacte afmetingen.
 
“Een gyrokompas kent, in tegenstelling tot de bekende magnetische kompassen, geen afwijkingen in precisie. Ze worden dan ook gebruikt in de ruimtevaart en zelfs de Spaceshuttle heeft er één aan boord. Wij gebruiken het kompas als tankers bij ons F3-B OLT-platform aanmeren om oliecondensaat te laden. Deze schepen liggen minimaal 24 uur te laden en hun positie is afhankelijk van de windrichting, stroming en golfslag. Als de positie van de tanker verandert, kan op afstand de OLT nauwkeurig verdraaid worden zodat de olieverlaadslang ten opzichte van de tanker in één lijn blijft. Door deze nauwkeurigheid is een veilige olieverlading gegarandeerd. Hierin speelt het gyrokompas een cruciale rol. Het platform ligt op de Noordzee, ruim tweehonderd kilometer ten noorden van Den Helder, dus waaien doet het er altijd. Toen we het nog werkende gyrokompas moesten vervangen voor een nieuwere versie, werd wel duidelijk dat weggooien zonde zou zijn. Er is nu een heel goede bestemming gevondenen en de connectie was snel gemaakt”, vertelt Marco Bakker, Team Lead bij Neptune Energy op de F3-B.
 
“Wij zijn zeer blij met het gyrokompas. Dit is voor een school niet mogelijk om aan te schaffen en ze zijn ook doorgaans vrij groot. Het kompas is erg handzaam, zodat we het flexibel in verschillende klassen kunnen inzetten. Natuurlijk leerden onze leerlingen al omgaan met dit kompas via simulatie, maar aangezien we een beroepsgerichte opleiding zijn, is het heel mooi dat onze honderdvijftig leerlingen er nu in de praktijk mee kunnen oefenen”, zegt Arjen Mintjes, directeur van de Maritieme Academie Harlingen, onderdeel van de Dunamare Onderwijsgroep.
 
“Dit initiatief sluit goed aan bij waar we als bedrijf voor staan. Wij willen jongeren ondersteunen tijdens hun studie en dat het ook op deze manier kan, is mooi. We kijken altijd naar mogelijkheden voor hergebruik voordat we iets weggooien. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor onze IT-apparatuur. De pc’s die aan vervanging toe zijn vanwege upgrades, functioneren nog prima en schenken we aan een goed doel”, vertelt Lex de Groot, directeur van Neptune Energy in Nederland. ”Een goede vakopleiding is essentieel. Wij werken hard op de Noordzee om Nederland van energie te voorzien en zijn nu ook druk bezig met energietransitie-trajecten. Daar zijn goed opgeleide medewerkers voor nodig en dat begint bij de nieuwe generatie.”
 
Partners van het F3-B platform zijn: TAQA, ONE-Dyas, Total en Vermillion.