Olie- en gasmaatschappij Neptune Energy heeft nieuwe ‘digital twins’ ontwikkeld voor twee platforms in de Nederlandse Noordzee. Daarmee kunnen bestaande faciliteiten opnieuw worden gebruikt voor een koolstofafvang- en opslagproject.

Door Jan van de Nes

Door de ontwikkeling van een digitale tweeling van bedrijfsmiddelen in het VK, Noorwegen en Nederland, kunnen Neptune-ingenieurs onderzoeks-, inspectie- en verificatiewerkzaamheden aan land uitvoeren. Lex de Groot, algemeen directeur van Neptune Energy in Nederland: ,,Als de grootste offshore gasproducent in de Nederlandse sector van de Noordzee kunnen we Nederland helpen zijn klimaatdoelen te bereiken. Dit doen we door bestaande activa te hergebruiken voor CO2-opslag of productie van groene waterstof. Door moderne technologieën op deze manier in te bedden, kunnen we werk plannen, fabrieksapparatuur inspecteren en veranderingen in de fysieke structuur volgen, of potentiële problemen vroeg en nauwkeurig identificeren, waardoor onze kans op succes wordt vergroot en we kunnen leveren tegen veel kortere tijdschema’s.’’
De in het Verenigd Koninkrijk gevestigde 3D-technologiespecialist Eserv maakt gedigitaliseerde versies van de boor- en productieplatforms van het L10-A-complex waar het grootschalige offshore project voor afvang en opslag van koolstof (CCS) is gepland. Hier moet ruim 50 procent van alle CO2-volumes worden opgeslagen uit de Nederlandse industrie.
De digital twins stellen technici en integriteitsspecialisten in staat om naar schatting 4100 uur werk uit te voeren vanaf onshore locaties in plaats van offshore: een enorme efficiëntieslag.