De Normand Jarstein is een offshore support vessel, gebouwd in 2014.

Sinds op de Noordzee steeds meer productieplatforms in de gas-, olie- en windoffshore industrie onbemand zijn, varen speciale werkschepen vanuit de logistieke havens (waaronder Den Helder) naar deze platforms. Aan boord bevinden zich bedieningsoperators en onderhoudstechnici die 
het schip gebruiken als hotel én als varende werkplaats. Om op een gemakkelijke manier vanaf het scheepsdek op de platforms te kunnen stappen ontwikkelde de Delftse firma Ampelmann de gelijknamige speciale loopbrug, die golfbewegingen compenseert en daardoor probleemloos beloopbaar is.

Auteur: Jan van de Nes

Ampelmann, een ‘spin-off’ van de TU Delft, heeft al een aantal loopbruggen geïnstalleerd aan boord van Nederlandse hotelwerkschepen. Het is nu ook uitverkoren door het Noorse oliebedrijf Aker BP om het door haar gecharterde werkschip van Deep Ocean BV, de Normand Jarstein, zo’n loopbrug mee te geven. Voor Ampelmann (in dit geval aangeduid als W2W-Ampelmann: ‘walk to work’) is het de eerste keer dat een brug van dit type in Noorwegen wordt ingezet.
Aker BP gaat het olieveld Valhall Flank West ontsluiten en heeft Deep Ocean BV opdracht gegeven de onbemande installaties te onderhouden. Deep Ocean heeft de Ampelmann-oplossing uitgekozen voor het overbrengen van de technici van het schip naar de platforms en terug.

Type E
Ampelmann heeft op de Normand Jarstein zijn E-type loopbrug geïnstalleerd, die niet alleen de grootste is die het bedrijf kan leveren (met een bruglengte van minimaal 25 meter en maximaal 30 meter) maar ook geschikt is voor W2W-operaties in ruwe weersomstandigheden. De bruginstallatie compenseert golfbewegingen tot 4,5m Hs.
Valhall is een van de grootste olievelden in het zuidelijke deel van de Noorse sector in de Noordzee. Het veld heeft reeds meer dan een miljard vaten olie geproduceerd sinds de start in 1982. Valhall Flank West wordt ontwikkeld op basis van een nieuwe Normally Unmanned Installation (NUI), die gekoppeld wordt aan het Valhall Field Center voor verwerking en export.
Deep Ocean in Amsterdam levert logistieke diensten voor offshore-constructies waaronder sleuven graven en het leggen van flexibele producten (pijpen, kabels), het uitvoeren van inspecties, onderhoud en reparatie op onbemande platforms en ontmanteling van overtollige systemen. Het maritiem/logistieke kantoor van Deep Ocean BV is gevestigd in Den Helder.